Fons de l'Arxiu Diocesà de Solsona
Saldes

Arxiu Diocesà de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA

XV-XIX
    Bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
    Cortés Elía, Mª del Agua

La documentació procedent de Saldes que es conserva a l'Arxiu Diocesà de Solsona va ser aportada fa uns anys per la parròquia, per motius de conservació. Es tracta de documentació des del segle XV fins al XIX. Únicament hi ha un pergamí de 1613, una concòrdia entre l'abat de Sant Llorenç prop Bagà i els cònsols de Saldes, Jaume Tomàs i esteve Prats. Llibres de baptismes (1602-1660, 1852-1893) Casaments (1602-1659, 1812-1852) Confirmacions (1625, 1886-1900) Obits (1611-1659, 1764-1824, 1788-1812, 1825-1843) Llibre de l'Espà (2 volums), batejos 1648-1676, comptes. Expedients matrimonials (1940-1965) Compliment pasqual (1807-1897) Administració parroquial (aniversaris i celebracions; visita pastoral i documents episcopals segle XVIII-XIX; comptes i factures 1742; llevadors de rendes, censals i primícies 1628-1835; fundacions i beneficis segle XVIII; correspondència 1841; confraries i associacions). Vària (sermons; papers de la comunitat de preveres de Bagà) Llibres notarials: Manuals de notaria (1488-1512, 1633-1800) Capítols matrimonials (segle XV, 1660-1670, 1695-1714) Testaments (segle XVI-XVII, 1701-1829, 1801-1959) Documentació civil segle XVI-XIX.

El Bisbat de Solsona es va crear l'any 1593, quan el Papa Climent II divideix el bisbat d'Urgell que era massa extens i crea la diòcesi de Solsona de la que passen a dependre els deganats de Berga i la Vall de Lord. A partir d'aquest moment tota la documentació generada pel Bisbat es guarda al Palau Episcopal de Solsona. Entre ells destaca un manual de notari del segle XIV que ha permès reconstruir dades històriques del municipi en aquest segle (Riu 1971, Tous 1985).

BACH, A. (1985). L'Arxiu Diocesà de Solsona i altres arxius de la zona del Cardener. Revista Cardener núm. 2, pàgs. 237-248. Cardona. BACH, A. (2002). Diplomatari de l'Arxiu Diocesà de Solsona (1101-1200). 2 vols. Barcelona. BARTRINA, E. (1998). Arxiu Diocesà de Solsona. Vol.7, Guia dels Arxius Històrics de Catalunya. Generalitat de Catalunya. PLANES, R. (1985). Catàleg dels protocols notarials dels arxius de Solsona. Fundació Noguera. Barcelona. RIU, M. (1971). Les activitats d'un notari de muntanya al segle XIV. Estudis d'història medieval IV, Barcelona. TOUS, Rosa (1985). Les activitats d'un notari de Saldes a les darreries del segle XV. Tesina, U.B. Departament d'Història Medieval.