Fons de l'Arxiu Capitular de la Seu d'Urgell
Saldes

Pati del palau, 3. 25700 La Seu d'Urgell

IX
    Pati del palau, 3. 25700 LA SEU D'URGELL
    Cortés Elía, Mª del Agua

Conserva el pergamí original de l'acta de consagració de Sant Martí de Saldes. Document en pergamí, de 222x286mm. La consagració es va fer l'any 857 pel bisbe Guisand I d'Urgell. En l' acta consta que va ser dotada amb llibres i ornaments religiosos per part del seu prevere Daniel, i amb terres i altres béns mobles per part dels habitants del lloc.

L'Arxiu Capitular d'Urgell conserva la documentació procedent de l'antic Bisbat d'Urgell i, per tant, de les parròquies que es trobàven dins la seva jurisdicció. El 831 ja hi havia un nucli de població a Saldes format per cinc o sis famílies a l'entorn d'una església dedicada a Sant Martí. Una mica més tard, al mateix segle IX, el nucli havia crescut, ja que es va construir una nova església i els 15 caps de casa van demanar al bisbe d'Urgell que la consagrés, com va fer el 8 de desembre de 857 (ORDEIG, 1993). El 1593 es va crear el Bisbat de Solsona, quan el Papa Climent II divideix el bisbat d'Urgell que era massa extens i crea la diòcesi de Solsona de la que passen a dependre els deganats de Berga i la Vall de Lord amb totes les seves esglésies, entre elles la parroquial de Saldes.

BARAUT, C. (1978). "Les actes de consagracions d'esglésies del Bisbat d'Urgell (segles IX-XII)". Urgellia, núm. 1. MARQUÉS, B. (1998). L'Arxiu Capitular d'Urgell. Guia dels Arxius Històrics de Catalunya, vol. 7. Generalitat de Catalunya. ORDEIG, R. (1993). Les dotalies de les esglésies de Catalunya. Vic, vol. I, pp. 20-22.