Fons Can Barrera
Teià

  Maresme
  Biblioteca de Can Llaurador
  Avinguda José Roca Suárez Llanos, 40

  Coordenades:

  41.493926995564
  2.3234528160892
  443528
  4593811
  Número de fitxa
  08281 - 83
  Patrimoni documental
  Tipologia
  Fons documental
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XIX-XX
  Jacint Barrera i Arenas
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Física
  Accés
  Obert
  Cultural
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Teià
  Autoria de la fitxa
  Àlvar Sáez Puig

  L'any 2006 Josep Barrera i Arenas, propietari de la casa pairal de can Barrera, cedia a l'Ajuntament de Teià el fons bibliogràfic i documental de la família, per tal que se'n fes una catalogació i s'incorporés al futur Arxiu Municipal.

  El fons documental (cartes, manuscrits, papers personals, etc.) es guardarà a l'Arxiu. El fons bibliogràfic s'ha ubicat finalment a la Biblioteca de can Llaurador i consta de 548 documents catalogats.

  Entre els materials cedits hi trobem llibres impresos que daten des de la segona meitat del segle XVII i tot el XVIII, sobretot de caràcter litúrgic i religiós (un dels avantpassats de la família Barrera era capellà), fins a llibres i revistes diversos del segle XIX i dels primers anys de la postguerra, ja al XX.

  Entre les revistes d'àmbit científic distingim el Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural de l'any 1901 que conté articles de Jacint Barrera. I des d'una òptica sociocultural cal destacar manuals i gramàtiques (franceses, angleses, castellanes, llatines...) impreses al XIX, i també un bon nombre d'exemplars de la revista satírica de començament del segle XX, com el Cu-cut.

  Així mateix, també hi destaquen dues obres il·lustrades per Antoni Batllori i Jofré (1915-1999), el darrer representant d'una generació de grans dibuixants catalans (Opisso, Junceda, Anglada, Mallol...) i promotor del Fons Batllori de Teià.

  El seu fràgil estat de conservació aconsella ubicar el Fons en uns armaris especials fora de l'abast general del públic.

  L'Arxiu de Can Barrera actualment es troba a la Biblioteca de Can Llaurador de Teià. Es tracta d'un fons documental patrimonial ja que reflecteix l'administració del patrimoni de la masia de can Barrera de Teià. La majoria de la documentació és dels segles XVIII i XIX, tot i que hi ha alguns documents del XVII i del XX.

  La consulta del fons arxivístic segueix la normativa de l'Arxiu Comarcal del Vallès Oriental i cal examinar-la abans. És imprescindible demanar dia i hora de consulta a la biblioteca, per telèfon 93/455 01 04 o bé mitjançant el correu electrònic b.teia@diba.cat.

  Per poder accedir per primer cop a la consulta del fons arxivístic cal emplenar la Fitxa d'investigador/usuari i indicar-hi el document sol—licitat, per la qual cosa és necessari tenir en compte l'Inventari del fons (és a peu de pàgina). Després, cada dia que es torni a l'arxiu, s'ha d'omplenar la butlleta de sol—licitud de documents.

  Pel que fa als estudiants de batxillerat i secundària a més d'emplenar la Fitxa d'investigador/usuari també hauran de presentar una carta d'acreditació d'un professor del centre on estudien.

  Si us interessa fer una fotografia digital o una reproducció d'un document heu d'emplenar un full de sol·licitud de reproducció amb càmera digital o un full de sol·licitud de reproducció, segons el cas, i consultar-ne les taxes.

  Per a la bona conservació de l'Arxiu cal tractar els documents amb cura i sense malmetre'ls.

  INVENTARI

  Quadre de classificació del fons:

  01. Escriptures notarials i documents sobre patrimoni
  02. Plets i causes judicials
  03. Gestió econòmica (comptes i rebuts)
  04. Collites (control de la producció i vendes)
  05. Pagament d'impostos i censos
  06. Correspondència i escrits personals
  07. Documents i escrits diversos
  08. Romanços, cançons populars i versos
  09. Ensenyament: llibretes i escrits escolars
  10. Documentació no patrimonial:
  11. Impresos (fragments de llibres, diaris, goigs i almanacs)
  12. Apèndix. Relació de caixes amb resum del contingut

  Jacint Barrera i Arenas neix a Teià el 9 de juliol de 1852. 

  És professor, naturalista, meteoròleg i farmacèutic.

  L'any 1879 es doctorà en Ciències a la Universitat de Barcelona. Tot seguit, en els següents cursos acadèmics, va exercir de professor d'ensenyament secundari.

  L'any 1892 va escriure el seu primer llibre Los aucells de Teyá y Masnou. I a pesar de tenir una salut feble, encara li queda temps per estudiar Farmàcia, i s'hi llicencia l'any 1894. A l'Exposició Universal de Barcelona de 1888 va obtenir un diploma per la seva obra publicada amb el títol Catálogo de la Flórula y de los Moluscos Testáceos de Teyá y Masnou.

  Cap a l'any 1900, cansat de l'enrenou ciutadà, decideix retirar-se al seu poble nadiu i obrir-hi una farmàcia situada al torrent de can Nadal.

  Després de 20 anys de preparar fórmules magistrals va coneixent el tarannà i les preocupacions del veïns de Teià. S'adona que la ignorància i la superstició de la seva gent s'ha d'eradicar per poder progressar i que l'espai que deixa s'ha d'omplir de "ciència". Aquest és l'esperit que traspua la lectura de la Miscel·lània rural popular, que és un recull d'articles de temàtica científica que creia que podien interessar els teianencs de l'any 1927.

  L'any 1920 tanca la farmàcia de Teià i es dedica totalment a allò que més li agrada: les belleses de la natura, els progressos de les ciències, l'agricultura, l'astronomia, l'esperanto, la ràdio, etc. De l'any 1900 fins als seus darrers dies s'ocupa de recollir les dades pluviomètriques de Teià per al Servei Meteorològic.

  Mor a Teià l'any 1932.

  https://bibliotecavirtual.diba.cat/es/detall-fons-especial/-/detall/gdD7/FONS_ESPECIAL/351483/16229098

  http://www.teia.cat/serveis/ensenyament/biblioteca-can-llaurador/l-arxiu-can-barrera