Fonedors de campanes
Monistrol de Montserrat

Tècnica artesanal
    Actualment la foneria està tancada
    Sense accés
    Helena Garcia Navarro

Els primers fonedors de campanes eren artesans que anaven pels pobles fent campanes en instal·lacions efímeres. A Monistrol de Montserrat es va instal·lar un taller a partir de 1971, el del mestre Jaume Casals i Guixà, forjador que s'introduí en aquest ofici quan, l'any 1957, va ajudar uns tècnis alemanys a modificar les campanes que s'estaven instal·lant a Montserrat. Va aprendre el seu ofici a Alemanya, i va tornar per instal·lar el seu taller a Monistrol.
    En aquesta foneria s'hi van fabricar campanes per a les esglésies de Martorell, Granollers, la Seu de Manresa, etc, i catedrals com la de Lleida i Barcelona, entre d'altres.

Muset i Pons, Assumpta (2006). "Oficis tradicionals de Montserrat i el seu entorn". Manresa: Zenobita edicions.