Fondo del Tallat
Avinyonet del Penedès

  Alt Penedès
  Sobre Santa Susanna 08792 AVINYONET DEL PENEDÈS.
  Emplaçament
  Al fons i parets de la vall d'un torrent que desemboca a la riera de Begues

  Coordenades:

  41.33254
  1.82052
  401303
  4576344
  Número de fitxa
  08013-164
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Modern
  Contemporani
  Estat de conservació
  Bo
  Des d'un punt de vista ecològic la conservació de l'alzinar presenta un gran interès, ja que aquest arbre forma l'espècie ibèrica per excel·lència.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Social
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 008A00005
  Autor de la fitxa
  J.M. Huélamo - ARQUEOCIÈNCIA

  Bosc espès d'alzines que, tradicionalment, havien estat tallades per a l'obtenció de carbó vegetal. Es troben prop del lloc conegut com la cova Marina. Es tracta del fons d'una vall de torrent que es troba dins el parc natural i es tributari de la riera de Begues. L'alzina és un arbre productor d'excel·lent fusta de carboneig. L'alzinar és una comunitat vegetal densa i ombrívola, en la qual predominen arbres de poca alçària (5-15 m), en primer lloc l'alzina, un tipus de vegetació que protegeix el sol de l'erosió.

  No s'ha trobat cap altre bosc d'alzines d'aquesta categoria a tot el terme municipal. A la part de dalt del vessant que limita amb aquest fondo es troba la cova Marina, que va ser un indret on es va amagar gent durant la guerra civil de 1936. És un indret on encara l'acció de l'home no ha destruït aquest petit bosc autòcton, tot i que ha estat explotat pel carboneig.

  La frondositat i l'alçada dels arbres va ser utilitzada històricament per a l'obtenció de carbó vegetal per part de la gent d'Avinyonet. A la cova Marina s'hi va amagar gent durant la Guerra Civil de 1936.