Foc de rotllo de Cal Palet
Orpí

Cal Palet. 08787. Orpí
    Es troba a l'interior de Cal Palet

Jordi Seró i Ferrer. IN SITU SCP

A la planta baixa de la masia de Cal Palet, hi trobem aquest foc de rotllo força ben conservat. Es troba ben delimitat en un espai quadrat, i tot, i que ha sofert petits canvis, encara és ben visible la seva estructura original.
    El foc de rotllo, es caracteritza per tenir el "colguer" separat de la paret, amb la campana a sobre, i els bancs o escons al seu entorn. Cal destacar els acabats amb fusta de l'espai de la campana, i la decoració dels espais formant figures irregulars. S'ha substituït l'antic foc, per una estufa més moderna que realitza la mateixa funció. Encara es conserva en una de les parets, la cendrera, que és on es dipositava la cendra que després servia per fer la bugada. Un altre dels elements originals, que forma part del mobiliari, una taula desplegable que s'obria a l'hora dels àpats.
    Podem observar encara la caldera, que era un vas de metall gros i rodó, amb dues nanses, que
    servia per escalfar o bullir aigua o fer qualsevol altra cocció.

Possiblement, que sigui contemporani a la construcció de la mateixa masia. Era la disposició més antiga de la llar de foc, provinent de les primitives cabanyes amb foc central. Aquest tipus de llar rep els noms de foc rodó al Berguedà i al Cardener, foc de rotllo al Penedès i Anoia i llar de mig a la Garrotxa i a l'Empordà.

CLOSA I CORTADA, ESTER (2012). Els Valors artístics, arquitectònics i constructius de la masia. Treball final de grau -- Universitat Politècnica de Catalunya. Escola Politècnica Superior d'Edificació de Barcelona. Departament de Composició Arquitectònica.