Fita ramadera de l'Alou
Sant Agustí de Lluçanès

Nucli urbà de l'Alou
    Carrer de l'Alou, s/n

Seria interessant condicionar l'entorn proper a la fita.
    Ajuntament de Sant Agustí de Lluçanès. Carrer de l'Alou, 6. 08586. Sant Agustí de Lluçanès
    Jordi Compte i Marta Homs

La Fita ramadera es troba emplaçada a l'encreuament entre el carrer de l'Alou i el camí que condueix a la masia de Casademunt de Pi. Es tracta d'una fita de pedra d'una sola peça, enclavada de forma vertical de 93 centímetres d'alçada, 34 centímetres d'amplada i 19 centímetres de profunditat. La fita marcava la direcció i orientació del camí ramader que venia de del Collet de Sant Agustí i prosseguia en direcció Alpens travessant el nucli de l'Alou fins arribar a Pedres Negres, antiga masia inexistent avui en dia.

Diverses pedres del mateix tamany delimiten la carrada en el pas del nucli de l'Alou, a l'altura de cal Coima, i servien per senyalitzar el camí i evitar l'accés dels ramats transhumants als horts, camps o cultius dels veïns.

La Fita es troba relacionada directament amb l'antic camí ramader que transcorria pel terme municipal de Sant Agustí de Lluçanès. Senyalitzava i indicava l'orientació de la carrada i el pas dels ramats transhumants que a l'estiu es dirigien a les zones altes de pastures i que tenien parada a l'Alou.