Fita de les Roques de Sant Marc
Casserres

Roques de Sant Marc - a l'est del terme municipal
    Partió entre Casserres i Gironella

Jordi Montlló Bolart

Les Roques de Sant Marc són un aflorament de pedra sorrenca que es situa en els límits entre Casserres i Gironella, per damunt de Viladases i el Càmping de Gironella. Estan envoltades de terrenys erms i camps de conreu. El punt més alt és de 523 metres sobre el nivell del mar i domina una àmplia panoràmica dels dos municipis. Molt a prop hi ha la capella de Sant Marc de Gironella, excavada en part en una roca d'aquesta tipologia.
    En una d'aquestes pedres, al capdamunt, hi a la marca del termenat entre Casserres i Gironella. Les marques consisteixen en una franja que fa un angle obtús en direcció sud-est / nord amb dos forats per banda; una altra franja marca la direcció d'est a oest.

El termenat actual no coincideix amb aquesta marca.

Els termenats antics són sovint representats per marques o gravats fets
    a la roca. També podem trobar els termes o fites enteses com a senyals de pedra que originàriament tenien una forma lleugerament regular i allargada, que indicarien els límits d'una propietat, o la direcció del termenat (les que es troben en el Serrat dels Tres Hereus).