Fira de Santa Llúcia
Taradell

Taradell

XV-XXI
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

La fira de Santa Llúcia es celebra cada any el cap de setmana més proper al 13 de desembre. És una fira de temàtica nadalenca, on s'hi troben parades de guarniments de Nadal, així com productes locals. El diumenge es fa una missa cantada pel cor parroquial a la capella de Santa Llúcia, precedida del repic de campanes. A la sortida s'ofereix als assistents coca amb llonganissa i vi bo. Al matí del dia de Santa Llúcia s'hi celebra l'ofici solemne amb la cantada dels goigs i a la tarda el res del rosari.

L'origen de la fira de Santa Llúcia és anterior a la capella, situat vers el final del segle XV. A partir del segle XVI la documentació antiga ja parla de dues fires de bestiar, que es refereix a la de Santa Llúcia del 15 de desembre i a la de Sant Vicenç el 24 de gener, que van tenir molta anomenada. El bestiar que es portava a la fira eren porcs, animals de peu rodó i bòvids, que es distribuïen entre la plaça de Santa Llúcia, el primer tram del carrer de Sant Sebastià i la plaça de les Eres. Les transaccions de bestiar duraven dos dies, durant els quals els firaires s'allotjaven majoritàriament en hostals, com el de Ca l'Albareda, actualment coneguda com Cal Capellà. A principi del segle XX les dues fires varen ser traslladar-se a Vic. La fira de Santa Llúcia va ser recuperada l'any 1979, tot i que va passar a ser de temàtica nadalenca.

Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Montseny.