Fira de Primavera
Navàs

Al poble de Navàs, especialment al Passeig de Ramon Vall

XX-XXI
    Lúdic/Cultural
    Jordi Piñero Subirana

Fira que es celebra a Navàs quinze dies després de Pasqua. És una de les dues fires que es fan al poble (l’altra és la Fira de Tardor) i actualment és la que té un major ressò. Durant el cap de setmana que dura es munten parades al passeig de Ramon Vall, que és el lloc on es concentra principalment el bullici i l’animació. El sector de l’automoció hi ocupa un ampli espai, junt amb la maquinària. També hi ha paradetes d’alimentació, artesania i tota mena de productes. Els dies al voltant de la fira es porta a terme un ampli ventall d’actes: tastos de diversos productes gastronòmics, espectacles infantils, castellers, trobada de gegants, sevillanes, presentacions de llibres, concerts…

Les fires de primavera i de tardor foren creades l’any 1933, sota l’impuls de l’Associació del Comerç i la Indústria, que va fer arribar a l’Ajuntament una petició per establir els dos esdeveniments. S’acordà que una fira es celebraria el tercer diumenge abans de la primera Pasqua i una altra el tercer diumenge d’octubre. Al principi, doncs, la Fira de Primavera es feia dins del període de la Quaresma, amb les restriccions que això comportava, però en canvi era una bona data per al comerç d’animals. Després de la guerra, però, es canvià i passà a fer-se quinze dies després de Pasqua. En un principi l’Ajuntament proposava que les fires s’ubiquessin a la plaça de la que fou serradora del Victori (actual plaça de l’Ajuntament), però l’associació preferia el Passeig Ramon Vall i finalment aconseguí que aquesta fos la opció triada.

En una primera etapa, de 1933 fins a 1936, la Fira de Primavera tenia dues vessants principals: era fonamentalment una fira de bestiar, on es tractava amb cavalls, vaques, porcs i ovelles a la zona on ara hi ha el Club d’Avis, i també hi havia les parades dels botiguers del poble i dels marxants. L’organització anava a càrrec de l’Associació del Comerç i la Indústria, que rebia ajudes de l’Ajuntament.

Després de la guerra, en l’etapa que va de 1940 a 1966, la fira que tenia més relleu era la de Tardor. Per l’escassedat de la postguerra en la de primavera hi havia poques parades fins que, cap als anys seixanta, es començà a animar quan s’hi exposà per primera vegada maquinària agrícola. En aquesta època les activitats complementàries solien ser balls de sardanes o tómbola. L’Ajuntament passà a fer-se càrrec de l’organització.

En una tercera etapa, de 1967 fins als nostres dies, la Fira de Primavera ha anat prenent més volada. Aquell any el regidor Lluís Gubianas va decidir convertir-la en una fira multisectorial, a l’estil de la que es feia a Artés. La fira va tenir una major difusió i s’anà donant espai perquè les entitats del pobles hi fessin els seus actes. El 1968 per primera vegada l’Ajuntament hi instal·là un pavelló on s’exposaven diferents projectes. A la dècada de 1970 foren molt característiques les desfilades de bandes de trompetes i tambors acompanyant les majorettes. A la dècada següent foren la colla de geganters i grallers els que animaven el carrer. Cada any la fira solia comptar amb algun acte estrella que concentrava l’atenció, com el paracaigudisme el 1972, una plaça de toros  el 1975, o espectacles amb la presència de personatges famosos de l’època. Des de 1969 a 1972 hi ha hagut també ball, que després s’ha continuat en diverses modalitats. El 1980 es va introduir la Setmana Cultural, i en alguns moments les parades al Passeig es van complementar amb espais en pavellons coberts. En els darrers anys la fira s’ha completat amb una gran diversitat d’actes de tot tipus: culturals, infantils, esportius, gastronòmics, atraccions de fira, caminada i cursa populars... Avui la Fira de Primavera continua plenament vigent (BADIA, 2007).

BADIA MASGRAU, Josep M. (2007). Fira de Primavera (1933-2007). 75 anys de fires a Navàs. Ajuntament de Navàs.

BADIA MASGRAU, Josep M. (2007). Fira de Tardor (1933-2007). 75 anys de fires a Navàs. Ajuntament de Navàs.