Fira de Primavera
Martorell

La Vila
    Nucli Antic / Ca n'Oliveres

XV-XXI
    Dídac Pàmies Gual

La Fira de Primavera és una de les festivitats més antigues que es coneix de Martorell. Es celebra l'ultima setmana d'abril i inicis del més de maig (antigament s'iniciava el dia de Sant Marc i s'allargava els quatre dies següents). L'acte central és la fira de bestiar, l'últim diumenge d'abril, com a mostra del que eren antigament els espais de compra-venda de cavalls, animals de tir i diferents productes del camp.
    Fins a mitjan segle XX l'element bàsic de la Fira va ser el mercat de bestiar, però paulatinament s'hi han anat incorporant elements industrials agrupats amb la Fira del Comerç i la Indústria creada l'any 1987, i representacions de tècniques artesanes i venda de productes agropecuaris a la Fira d'artesania de la Vila i la Fira d'Entitats que es va engegar l'any 1992.
    La Fira es complementa amb altres activitats lúdiques i festives com la ballada de sardanes, el pregó d'inici de la fira, concurs d'arrossegament de pes per cavalls, representació de danses populars catalanes, cercavila, ball de gegants i concerts.

Antigament s'anomenava Fira de Sant Marc.

Va ser fundada l'any 1422, quan la reina Maria, esposa d'Alfons El Magnànim, va concedir el privilegi de la celebració d'una fira a Martorell que tingués lloc el dia de Sant Marc, el 25 d'abril, i que es perllongués en els quatre dies posteriors. La Fira, que en el passat va ser ramadera i agrícola, s'ha anat transformant al llarg dels segles.

Programes de la Fira de Primavera.