Finestra de Sant Martí de Puig-Ermengol (Rocafort)
Santa Maria d'Oló

Mas Rocafort, al sector nord-est del terme municipal
    Carretera de Santa Eulàlia de Riuprimer (BP-4316), al km. 17,1 camí direcció nord-est

XII-XX
    Jordi Piñero Subirana

Finestra de l'absis de l'església de Sant Martí de Puig-Ermengol que es troba actualment encastada en una paret del mas Rocafort. Està rematada amb arc de mig punt d'arquivolta de doble motllura cilíndrica i envoltada per una faixa exterior amb ornamentació escacada. Reposa sobre dues columnes amb capitells de decoració vegetal. Per les seves característiques, aquesta finestra de Sant Martí de Puig-Ermengol té paral·lelismes amb la de l'absis central de Santa Maria de l'Estany.

El 1835, com a conseqüència de la desamortització de Medizábal l'església de Sant Martí de Puig-Ermengol fou venuda al mas Rocafort. Durant el segle XX aquesta església va patir un procés de degradació i d'espoli que va tenir com a resultat la desaparició total de l'església. El trasllat d'aquesta finestra a Rocafort es devia fer abans de 1948.

BELLPUIG, Josep (1982-2007). Escrits sobre Sant Feliuet de Terrassola (treball inèdit), p. 18.
    BENET, Albert; JUNYENT, Francesc; MAZCUÑAN, Alexandre (1984). "Sant Martí de Puig-Ermengol", Catalunya Romànica, vol. XI "El Bages", Barcelona, Fundació Enciclopèdia Catalana, p. 395-396.
    OLAÑETA MOLINA, Juan Antonio (2014). "Iglesia de Sant Martí de Puig-ermengol", Enciclopedia del Románico en Barcelona (vol. II). Fundación Santa María La Real; Centro de Estudios del Románico, Palencia, p. 1080-1081.