Festa Major d'Estiu
Castellfollit de Riubregós

  Anoia
  Nucli urbà
  482

  Coordenades:

  41.77607
  1.43758
  370150
  4626094
  Número de fitxa
  08060 - 96
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Manifestació festiva
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Lúdic
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Anna Camats Malet

  Festa principal de la vila que té lloc el cap de setmana més proper al 16 d'Agost, per Sant Roc, dia oficial de celebració. La festa s'inicia amb el repic de campanes i la lectura del pregó a càrrec d'un personatge destacat de la vila. L'endemà té lloc una cercavila amb la Cuca i el drac, elements de la cultura popular del poble, finalitzada amb el tradicional ball de bastons i amenitzada pels grallers de Castellfollit. També són actes importants d'aquesta festa: la missa cantada al Priorat de Santa Maria, la ballada de sardanes i el ball de festa major. Els darrers anys s'han organitzat altres activitats, entre les quals destaquen les caminades populars, la festa de l'escuma i jocs per la mainada, així com també els torneigs de tennis i partits de futbol. Totes les activitats són organitzades per la Comissió de Festes i l'Ajuntament de Castellfollit.

  Antigament la festa principal de la vila era per Sant Vicenç, al gener, però després del 1657, any en què el poble invoca Sant Roc en motiu d'una greu pestilència, sabem que ja es fa processó i missa cantada durant la diada d'aquest sant, el 16 d'agost, i probablement a partir d'aquest moment la festa major d'estiu guanya importància, ja que permet desenvolupar les celebracions i la convivència familiar amb menys complicacions.

  FARELL, Joan (1994a). Castellfollit de Riubregós. Vol I. Resum històric. Folklore. Llegendes. Tradicions. Fundació Salvador Vives Casajuana.