Festa Major de Sant Bartomeu de la Vall de Vilaramó
Gaià

  Bages
  La Vall de Vilaramó
  Emplaçament
  Ctra. de Prats de Lluçanès (BV-4401), al km. 11,7 pista asfaltada en direcció N-W i E uns 2 km
  613

  Coordenades:

  41.96299
  1.94191
  412320
  4646208
  Número de fitxa
  08090 - 163
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Manifestació festiva
  Contemporani
  Segle
  XIX-XXI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Lúdic
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  La Festa Major de les cases que s'apleguen al voltant de l'església de Sant Bartomeu de Vilaramó, situada al costat de la gran masia de la Vall de Vilaramó, se celebra el 24 d'agost, que és la diada dedicada a sant Bartomeu Apòstol. Antigament aquesta festa tenia molt lluïment. Totes les famílies dels masos de l'entorn anaven a dinar a la casa de la Vall, i a la tarda feien ball. Darrerament encara se celebra la missa i un àpat, però la festa ha anat adquirint un caire més familiar, centrat en la masia de la Vall de Vilaramó.

  Informació oral facilitada per Montserrat Vall de Vilaramó
  Fotografia facilitada per Enric Armengou Vall de Vilaramó

  L'església de Sant Bartomeu de Vilaramó es va construir el segle XVIII per iniciativa del propietaris del mas de la Vall de Vilaramó. La festa major ja es feia com a mínim des de la dècada de 1910. En aquests temps reculats es feia missa a la capella, amb assistència de totes les famílies dels masos de l'entorn, que després es quedaven a dinar a la casa de la Vall. A la tarda es feia ball a l'era, amb una orquestra que durant molts anys venia de Puig-reig. Fins i tot algun any van muntar un envelat. De manera molt seguida, el dia 26 que és Sant Esteve, continuaven les celebracions, en aquesta ocasió a l'església de Sant Esteve de Vilaramó, que era la parròquia.
  Cal dir també que els diumenges i dies de festa solien fer ball a la Vall de Vilaramó. Van començar amb els mossos i les minyones, i més endavant venia gent de fora que es desplaçaven a peu: de Merlès, de Sant Feliu Sasserra o de les colònies veïnes. Més tard van comprar una gramola i fins i tot llogaven una orquestra. Els que ballaven pagaven deu pessetes per parella. El ball sempre s'havia d'acabar a les dotze de la nit. Cal dir que entre 1928 i 1963 aproximadament a la Vall de Vilaramó hi havia un establiment amb forn de pa, botiga i hostal. Era, doncs, un nucli molt concorregut per gent de totes procedències.

  FONT, Montse (2016). "Relacions socials i festes", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 237-238.