Festa Major de Sant Bartomeu de la Vall de Vilaramó
Gaià

La Vall de Vilaramó
    Ctra. de Prats de Lluçanès (BV-4401), al km. 11,7 pista asfaltada en direcció N-W i E uns 2 km

XIX-XXI
    Jordi Piñero Subirana

La Festa Major de les cases que s'apleguen al voltant de l'església de Sant Bartomeu de Vilaramó, situada al costat de la gran masia de la Vall de Vilaramó, se celebra el 24 d'agost, que és la diada dedicada a sant Bartomeu Apòstol. Antigament aquesta festa tenia molt lluïment. Totes les famílies dels masos de l'entorn anaven a dinar a la casa de la Vall, i a la tarda feien ball. Darrerament encara se celebra la missa i un àpat, però la festa ha anat adquirint un caire més familiar, centrat en la masia de la Vall de Vilaramó.

Informació oral facilitada per Montserrat Vall de Vilaramó

L'església de Sant Bartomeu de Vilaramó es va construir el segle XVIII per iniciativa del propietaris del mas de la Vall de Vilaramó. La festa major ja es feia com a mínim des de la dècada de 1910. En aquests temps reculats es feia missa a la capella, amb assistència de totes les famílies dels masos de l'entorn, que després es quedaven a dinar a la casa de la Vall. A la tarda es feia ball a l'era, amb una orquestra que durant molts anys venia de Puig-reig. Fins i tot algun any van muntar un envelat. De manera molt seguida, el dia 26 que és Sant Esteve, continuaven les celebracions, en aquesta ocasió a l'església de Sant Esteve de Vilaramó, que era la parròquia.
    Cal dir també que els diumenges i dies de festa solien fer ball a la Vall de Vilaramó. Van començar amb els mossos i les minyones, i més endavant venia gent de fora que es desplaçaven a peu: de Merlès, de Sant Feliu Sasserra o de les colònies veïnes. Més tard van comprar una gramola i fins i tot llogaven una orquestra. Els que ballaven pagaven deu pessetes per parella. El ball sempre s'havia d'acabar a les dotze de la nit. Cal dir que entre 1928 i 1963 aproximadament a la Vall de Vilaramó hi havia un establiment amb forn de pa, botiga i hostal. Era, doncs, un nucli molt concorregut per gent de totes procedències.

FONT, Montse (2016). "Relacions socials i festes", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 237-238.