Festa Major de Sant Andreu
Tona
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Sant Andreu és el patró de la parròquia de Tona i el dia del Sant es celebra la Festa Major històrica i tradicional del poble. Es celebra entre el cap de setmana abans del 30 de novembre i el cap de setmana posterior. Els actes i activitats més tradicionals que la conformen són l'ofici solemne al matí del dia 30, sardanes, ball de Festa Major, cercavila de Gegants i capgrossos, el ball del Prothus, o el correfoc.
Des de 1963 es convoca un premi de fotografia de Tona, avui dia vigent. També destaca la baixada al call amb carretons (que es realitza des de l'any 1986), activitats esportives, esdeveniments culturals variats, i la Fira Joc-Joc o la d’entitats. Des de l'any 1996, durant les festes es fa entrega del premi Mil·liari a una persona o entitat que hagi destacat per la seva dedicació a favor del poble.
Imatges cedides per l’Ajuntament de Tona.
Història
Es tracta de la Festa Major d’origen més antic, celebrada en honor del patró del poble, sant Andreu. (PADRÓS, PUIGFERRAT, 2011).
La consagració de l’església del castell de l’any 889 ja considerava l’apòstol Andreu com a patró de la parròquia de Tona.
A principis de segle XX la festa durava dos dies i tenia com a actes tradicionals l'ofici religiós, les ballades, alguna serenata i alguna representació teatral. El ball es feia en el cafè Orient, es feia ball de tarda i ball de nit amb manubri i més endavant amb orquestra. A finals dels anys 1970 la festa entrà en crisi, i quedà reduïda als actes religiosos (IPEC).
Bibliografia
PADRÓS, Carles ; PUIGFERRAT, Carles. (2011) Tona. Recull gràfic 1890 - 1978. Editorial Efadós