Festa Major de Rupit
Rupit i Pruit

Nucli urbà de Rupit
    En diversos carrers i indrets del nucli urbà

Adriana Geladó Prat

La Festa Major de Rupit es celebra anualment pels voltants del 29 de setembre, diada de Sant Miquel Arcàngel, patró de Rupit. La festa està farcida d'actes diversos adreçats a tots els públics i té una durada d'entre quatre i sis dies. Els actes s'inicien, tradicionalment, amb l’encesa de traques. Per Sant Miquel, la diada s’inicia amb un cercavila amb els nans i gegants de Rupit i Pruit, l’ofici solemne a la parròquia de Sant Miquel, el concert de festa major i les sardanes de la tarda, que finalitzen amb la tradicional Sardana de l’Alcalde. En darrer terme es fa el ball de festa major i la festa jove. Alguns dels actes més destacats i tradicionals que es celebren durant els dies de festa són la xocolata infantil, la gran quina de festa major, la sardinada i l’arrossada populars, l’elecció dels pubills i els veterans anuals, entre d’altres. Com a cloenda, l’entrega de trofeus dels diferents campionats que s’hi realitzen, l’estat de comptes i el berenar-sopar de comiat. La festa es celebra en diversos espais del nucli urbà (sobretot a la plaça Major i al parc) i a l’Espai Joan Font, sala polivalent equipada per a la realització d’espectacles, concerts i trobades.

A principis del segle XX, la festa major de Rupit era de les més concorregudes del Collsacabra. S’iniciava amb la missa major, prèvia confessió dels feligresos. Després es ballaven sardanes i es feia el vermut. Tothom dinava a casa, on un dels plats més típics era el rostit d’ànec, alimentat amb cargolins blancs i blat de moro, i criat des de l’estiu. Al vespre es feia el ball a l’envelat de la plaça Major, sovint amb l’orquestra de Sant Feliu de Pallerols. Els balls més típics eren el de la toia, el del fanalet i el del “puro”. Acabat el ball, la festa continuava a les sales de ball fins que es feia de dia, així la gent de l’entorn podia tornar a casa còmodament (Peix, 2008: 26-27).

PEIX COSTA, Susanna (2008). “Àpats de festa a Rupit”. Els Cingles de Collsacabra, any XXIX, núm. 60, p. 26-27.