Festa Major de Galera
Gaià

Plaça de Galera
    Carretera de Galera (BV-4402)

XIX-XXI
    Jordi Piñero Subirana

La Festa Major de Galera se celebra el primer cap de setmana de juliol, entorn de la festa de Sant Pere, que és el patró de l'antiga parròquia de Sant Pere de Monistrol. El programa inclou un o dos balls, el dissabte i el diumenge, així com activitats lúdiques per als infants.

Autor de les fotografies: Josep Matamala Pons

El raval de Galera va néixer al final del segle XVIII i durant el segle següent encara s'engrandí fins arribar a la vintena llarga de cases que són bàsicament les que han arribat fins a l'actualitat. Al segle XX era el nucli més gran i amb més serveis del terme de Gaià, sobretot gràcies a la proximitat amb les fàbriques i colònies del Llobregat. Per això va poder-s'hi va desenvolupar una notable vida social i festiva. A la dècada de 1930 ja es feia la festa major. S'encarregava d'organitzar-la una junta que, l'any 1934, era formada per 13 socis. Aquell any hi va haver tres balls, que es feien en un envelat: un ball de tarda, un ball de tarda i rams i un ball de nit i rams. L'orquestra contractada va ser la Principal del Bages. També es van imprimir programes per a la festa i es va fer un sorteig. La festa va tenir unes despeses totals de 1.221,90 pessetes, els ingressos van ser de 1.011,40 pessetes. Les 210,50 pessetes de pèrdues les van pagar fent ball cada setmana i, finalment, amb una petita aportació de cada soci. Abans de la Guerra Civil la missa es feia a l'església de Sant Pere de Monistrol, situada a un km de distància i que era la parròquia d'aquest barri.
    Després de la guerra l'església de Sant Pere de Monistrol va quedar fora de culte. Més tard el poble va patir el procés de despoblament del camp, sobretot a la dècada de 1960, i moltes cases de Galera van quedar deshabitades. Tot i així, durant aquests anys s'optà per fer una nova església al nucli de Galera. Amb aquesta funció d'habilità un edifici on hi havia hagut el forn de pa. En aquest nou indret s'hi va fer la missa de festa major, però ara ja fa anys que ha quedat fora de culte. Més recentment, el nucli de Galera s'ha anat ocupant amb estadants de segona residència. L'any 1992 es va fundar l'Associació de veïns de Galera que, a partir d'aquell moment, es va encarregar d'organitzar la festa major i les altres festes i activitats d'aquest barri. Durant uns anys s'havia fet una caminada popular d'orientació amb força participació, però ja fa uns anys que no es fa.

FONT, Montse (2016). "Relacions socials i festes", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 234-235.