Festa Major de Castellgalí
Castellgalí

Tot el terme

Cortés Elía, Maria del Agua

La festa major de Castellgalí es celebra cada any el primer diumenge del mes d'agost. Es realitzen diferents actes repartits en els dies del cap de setmana. Divendres: carnissada-botifarrada popular i ball. Dissabte: repicó de campanes, baixada d'andròmines i ballada dels Nans. Ball a la nit. Diumenge: concurs de pesca, missa, futbol, torneig de dòmino, ball. Dilluns: festival infantil, ball.

Abans de la guerra feien la Festa Major a l'era de Casajoana on instal·laven un envelat. La festa la celebraven el diumenge i el dilluns. Al costat de l'envelat s'hi posaven parades on venien cocos, collarets, etc. Els actes dels dos dies de festa acostumaven a ser: la missa, que el dilluns era dedicada als difunts, sortint d'ofici es feia el ball de vermut, a la tarda es feia o bé concert o bé sardanes i a la nit es feia ball. Els músics que tocaven a la Festa Major, menjaven i dormien a Cal Boter, que aleshores tenia gent a dispesa com els mestres, els forasters de pas... Per dormir els posaven a la part de dalt de la casa on tenien uns llits de ferro amb màrfegues de palla, i per dinar posaven un toldo a la terrassa i allà els servien el menjar. Un cop passada la Guerra es va recuperar la festa que amb el pas del temps cada vegada és més lluïda i més participativa.