Festa Major de Canyelles
Canyelles

Nucli antic de Canyelles.

Josep Anton Pérez

La Festa Major de Canyelles es celebra el tercer cap de setmana de juliol en honor de la Patrona Santa Maria Magdalena. El dissabte s'anuncia la Festa Major amb un "fort tritlleig de campanes" i es disparen 3 morters. Tot seguit es celebra l'ofici solemne de Festa Major on es canten els Goigs de la Santa. La Coral Pla del Bosc (creada el 2011) hi fa unes cantades els dies d'ofici. També es fa una missa pels difunts el dilluns següent. Els actes tradicionals de la festa s'inicien amb el castell de focs i el correfoc protagonitzat per les tres colles de foc, els diables els Canyafocs, els Petits Canyafocs i els Dracs de Canyelles. Segueixen les dues cercaviles: La Pujada i La Baixada on hi participen totes les colles i balls populars del municipi, amb alguna colla de foc invitada. Les entitats culturals del municipi que hi participen són: • Els Dracs amb tot el seu bestiari (la dragona Llacunalba, la Fera (el primer drac de Canyelles, recuperat i restaurat l'any 2012) , el de la Font del Bosc, el drac del Torrent de Cal Deux i un Bou) • Els diables Els Petits Canyafocs. • L'Agrupació de Balls Populars amb els balls: la Patusca, les bastoneres, els bastoners infantils, el de cintes, els Panderos i el dels Picarols. La participació dels balls populars per festa major es va iniciar l'any 2008 amb el naixement d'aquesta nova entitat cultural. • Els gegants que varen ser batejats l'any 1996 i representen els primers Barons de Canyelles: Joaquim i Elisabeth. D'aquesta manera es va reconèixer la seva tasca per fer una Baronía esplendorosa I el gegantó en Genet, de Can Xum. • Els Grans Nans de Canyelles, capgrossos que es varen compara l'any 1993 i que el 2011 es va recuperar la colla. • La colla dels bastoners de Canyelles, que es caracteritza per ser mixte. També un ball que neix l'any 2008 . Una altra vessant recuperada l'any 2012 ha estat la creació d'un grup de grallers del poble que fan les matinades el dia de la patrona Santa Magdalena. Els actes esportius com el futbol, les curses populars, la passejada amb BTT, o el campionat de petanca, obren el cap de setmana anterior als actes de la Festa Major. Un dels altres actes que formen part del protocol de festa major són les festes de nit pel públic jove el de l'Empalmada i l'Alternativa d'en Joan, les dues realitzades per entitats del poble.