Festa Major
Martorelles

Ajuntament de Martorelles. Plaça de l'Ajuntament, 1

Marta Lloret Blackburn

La festa major de Martorelles es celebra al voltant de la diada de l'11 de setembre. Durant quatre dies s'organitzen un bon nombre d'activitats lúdiques, culturals i festives, entre les quals hi ha la tradicional missa dels difunts. El dia 11 de setembre es fa un acte institucional amb ofrena al monument de Lluís Companys, seguit de la ballada de sardanes i un concert de tarda. La Festa Major comença amb un seguici on hi ha representades les entitats tradicionals i el bestiari, que precedeix el pregó, que dóna pas a les nombroses activitats, entre les que cal destacar el tradicional ball de gitanes, el correfoc del grup de diables Llamps i Trons, la trabucada a Carrencà per part dels trabucaires i un llarg etcètera.

Les fotografies s'han tret del bloc de la Joventut Sardanista de Martorelles i del Grup de Diables Llamps i Trons.

Tradicionalment, la Festa Major de Martorelles es celebrava el dia 8 de setembre, dia de la Nativitat de Nostra Senyora, patrona del poble de Santa Maria de Martorelles. Malgrat que les poblacions van quedar separades l'any 1927 i celebren llurs festes de forma independent, s'ha mantingut la festivitat de la patrona. Tot i així, amb l'abandó de la pagesia es va passar a celebrar entorn la diada de Catalunya. Originalment, després de la missa solemne, la festa es desenvolupava al voltant de les ballades amb orquestra, des del matí fins al vespre, a la Sala del Cafè.