Festa Major
Mura

Mura

XVII?
    Cortés Elía, Mª del Agua

Els actes de la festa ja comencen una setmana abans, fent diferents actes aptes per a totes les franges d'edat dels participants i organitzades per diferents entitats del poble: el Centre Excursionista, la parròquia, l'Ajuntament, el Casal de la Gent Gran, l'Escola, centre d'esports La Tosca, la TV de Mura. Entre les activitats més destacades n'hi ha de tipus religiós i de tipus popular: la cantada d'havaneres, concurs de dibuix infantil, missa, actuacions infantils, ball, teatre, excursions, la caminada popular. Com que l'època de la festa Major queda prop del Nadal, entre els actes que es cel·lebren estan incloses les posades de pessebres a diferents enclaus d'interès del terme, com el que es posa al Montcau. També la proximitat amb la castanyada, fa que aquesta formi part dels actes de la festa Major.

Es tracta d'una activitat vigent.

La Festa Major de Mura es celebra el dia 11 de novembre, festivitat del patró del poble, Sant Martí de Tours. El dia 12, dins també dels actes de la Festa Major, es commemora el vot fet l'abril de 1681, quan els muratans celebraren una missa solemne i feren pregàries als sants Màrtirs demanant la pluja degut a una important sequera. La pluja no es va fer esperar i en agraïment els van nomenat co patrons del poble, fent el vot de celebrar una missa i el cant dels goigs. Les relíquies des Santa Màrtirs van ser portades a Mura el 1680 fruit d'una donació a l'església feta pel canonge Francesc Diner de Manresa que les portà personalment des de Roma. La festa Major té una relació directa amb aquesta cel·lebració, així com amb la del patró de la parròquia.

BALLBÈ, M.: Aportació històrica de Mura. Pagesos, menestrals i tradicions. Mura. 2001.