Festa Major
La Llacuna

Juan Garcia Targa

Es celebra el primer diumenge d'agost però els actes comencen divendres. El Ball de Bastons no té web actualment, només comentar que són de darreries del XIX, es va trobar la bandera original, vestuari i tot s'ha recuperat tal com era antigament. Són vuit balladors i dansen al so de la gralla tot i que antigament ballaven amb grall de sac de gemecs o flabiol. La mulassa de la Llacuna és del 2005 i està construïda segons els cànons tradicionals d'aquesta figura que crema bengales i coets i mou el cap. Es va construir a Cardona, pel mestre geganter i constructor de bestiari Toni Mujal. Normalment es porta entre dues persones i el coll és mòbil. Segons l'entès en bestiari Ramon Saumell, conté característiques similars a les mulasses occitanes però amb et tret propi del foc pirotècnic a la boca.

Comunicació personal Frederic Herrero i Valls i Prat, Marcel·lí. Llenas i Costa, Ramon. 1980. Apunts històrics de La Llacuna. Vilanova i la Geltrú.