Festa dels Fadrins i Sant Sebastià
Castellgalí

Nucli antic

Ja no es realitza.
    Sense accés
    Cortés Elía, Maria del Agua

La festa consistia en celebrar un ball de nit el dissabte, i el diumenge es feia la missa i un ball de tarda. Aquesta festa es celebrava primerament en honor de Sant Sebastià, encara que posteriorment va canviar la data i el sentit, ja que en un primer moment només se celebrava la festa dins l'església.

La Festa dels Fadrins es va celebrar fins al segon terç del segle XX el primer diumenge després de Pasqua. Segons la tradició es feia en record d'una epidèmia que va causar gran mortaldat entre el jovent i els enterraments es feien de nit per evitar el patiment dels altres malalts. Sembla que anteriorment es celebrava el 20 de gener, Sant Sebastià. L'any 1592 ja hi havia un altar a l'església dedicat a Sant Sebastià i que va perdurar fins el 1936. També una de les claus de volta de l'església té la imatge del sant. El 1761 existia la Confraria de Sant Sebastià, que tenia un llibre en el que registraven les seves activitats fins al 1908. El Museu conserva els goigs en honor a Sant Sebastià en els que es pregava deslliurarse de la pesta.

Malgosa, J.; Vila, J. (1999). La festa dels Fadrins i Sant Sebastià. L'Amigant nº 19. Goigs de Sant Honest i Sant Repelió. Text tradicional i música de Domènec Ferrer.