Festa del Roser
Santa Eulàlia de Ronçana

Ja no es celebra.
    Sense accés
    Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana. Ctra de la Sagrera, 3.
    Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

Fins fa uns anys, una de les festes més significatives de Santa Eulàlia de Ronçana era la de la Mare de Déu del Roser. Es celebrava el dia 3 de maig, en honor a la Verge que gaudia de gran devoció al poble. La festa començava a la matinada, quan un grup d'homes anava a tallar un pollancre a la proximitat de la plaça de l'església. Per la seva banda, un grup de noies feia una corona de flors, que es col·locava a la copa de l'arbre. També es guarnia amb flors la creu del Salve Regina. Després d'aquests preparatius, començava la festa pròpiament dita, amb la celebració de l'ofici solemne. Sortint de la missa, s'anava en processó a la creu del Padró, on es beneïa el terme. De tornada s'anava a la plaça de l'església per plantar l'arbre i beneir-lo tot seguit, mentre les noies repartien flors tot cantant els goigs del Roser. Després de dinar, es feia una altra processó cap a la creu del Salve Regina, junt amb les imatges del Sant Crist i la Verge del Roser i la banda de música, tot cantant el Rosari. A partir d'aquesta festa, cada dia del mes de maig els nens del poble feien una ofrena floral a la Mare de Déu del Roser.

La devoció a la Verge del Roser està documentada a Santa Eulàlia des de finals del segle XVI. Al cap de poc temps ja hi havia una confraria del Roser a la parròquia. En aquest moment és probable que comencés a celebrar-se la festa, que va tenir continuïtat fins a la dècada de 1960.

PILAR, J. "Costums populars del Vallès", Revista del Vallès, 1986.