Festa de Santa Cecília
Casserres

Santa Maria de l'Antiguitat

Jordi Montlló Bolart

La Festa de Santa Cecília és una trobada que es celebra durant la diada de Santa Cecília, el 22 de novembre. Aquesta festa va ser iniciada per un grup de capellans amants de les arts i de la música que amb els anys s'ha anat popularitzant. El punt de trobada és l'església de Santa Maria de l'Antiguitat de Casserres, però durant alguns anys ha estat itinerant. L'acte central és l'ofici, seguit per una cantada de goigs i himnes dedicats a la Santa.
    Es fa un ofici dedicat a la Santa. Aquest va acompanyat per una coral de noies del poble de Casserres, la Schola Cantorum, creada pels dos mossens impulsors de la diada, a la qual anys després s'afegirà el Quartet Orpheus, creat i dirigit pel Mossèn Ricard Penina. Alguns dels cants en honor a Santa Cecília són, l'Himne a Santa Celícia, amb lletra de Mn. J. Santamaria i música de R. Penina; els goigs de Nostra Senyora de l'Antiguitat; la Pastora que enyora, de Mn. Ll. Riu; Pregària a la Verge, de J. Capdevila; Quid Retribuam?, de Mn J.Mª Tristany; O Salutaris Hostia, de Mn. Francesc Comorera, Santa Cecília, antífones i al·leluies, de Mn. J. Ballarà. A més a més en funció del poble on es celebri la diada es canten els goigs propis com per exemple els goigs de la Mare de Déu dels Torrents; els goigs a la Verge de l'Alba, de Tàrrega; els goigs de la Mare de Déu Assumpta de Serrateix o els goigs de la Mare de Déu del Lliri de Vilanova de Bellpuig.
    Durant els primers anys a més de la missa també es reunien els mossens i preveres. A partir de l'any 1945 va anar adquirint un caire més popular on després de l'ofici la gent es trobaven en un local per cantar i ballar. Després hi ha una sessió de cinema i en acabat un dinar.

L'any 1958 en commemoració de la diada de Santa Cecília es va publicar una auca titulada "Auca del dia que es viu a Casserres, a la major glòria de Santa Cecília, on tots passem la jornada en família, cantant música de totes les terres", amb text es de Mn. Francesc Bajona i dibuixos de Mn. Joaquim Calderer.

La Festa de Santa Cecília neix d'unes reunions organitzades pel pare Pijoan, que varen tenir lloc durant els anys 1925 i 1930 entre els mossens del Llobregat (Mn. Jaume Santcristòfol, Mn. Jeroni Roca, Mn. Jaume Freixa, Dr. Josep Viladot i Mn. Josep Bover). Amb l'assassinat durant la Guerra Civil (1936) de Mn. Jeroni Roca les reunions van quedar suspeses per por a represàlies. Un cop passada la guerra Mn. Agustí torna a Casserres i poc després s'incorpora a la mateixa parròquia, jubilat, Mn. Jaume Freixa. Tots dos impulsaran la Schola Cantorum de la parròquia, oberta a les noies del poble, i l'any 1940 per Santa Cecília es celebra un gran ofici on participa l'escola de cant. Els primers mossens que hi participen són Mn. Jaume Santcristòfol, Mn. Agustí Serra, Mn. Jaume Freixa, Mn. Ricard Penina, Mn. Josep Domenque, Mn. Anselm Coll, Mn. Josep Llucià i Mn. Bover. Es conviden les escoles de Casserres que hi assisteixen en ple juntament amb alguns fidels que any rere any s'hi aniran incorporant fins a convertir-se també en una diada popular.
    Fins l'any 1970 es celebrarà a Casserres i a partir de l'any següent es farà itinerant per tot el Bisbat (1971, Sant Llorenç de Morunys; 1972, Cal Vidal; 1973, Bellpuig; 1974, Montclar; 1975, Olius; 1976, Castellnou de Seana; 1977 El Mojal- Navàs; 1978 Cardona; 1979, Verdú; 1980, Gironella; 1981, Valls de Torroella - Súria; 1982, Cervera; 1983, La Pobla de Lillet; 1984, Berga; 1985, Torà; 1986 Puig-reig; 1987, Cardona; 1988, Tàrrega; 1989 Fígols; 1990, Seminari de Solsona; 1991, Viver i Serrateix; 1992, Balsareny; 1993, Vilanova de Bellpuig; 1994 i 1995, Casserres.
    Entre els anys 1945 i 1946 es consolida la festa quan el Mn. Ricard Penina funda amb quatre joves dels Lluïsos de Gràcia el Quartet Orpheus. Ell mateix en serà el Director. L'any 1965 mor l'impulsor i Mn. Jaume Santcristòfol llegeix en el transcurs de la celebració de Santa Cecília novament a Casserres un text commemoratiu dedicat a Mn. Agustí Serra "Semblança de Mn. Agustí Serra".

BALLARÀ, Joan et alii. (1995). 50 anys de la festa de Santa Cecília. Casserres (Berguedà), 1945-1995. Ed. Parròquia de Casserres.
    FORNER, Climent (1995). La Festa de Santa Cecília de Casserres. Festes i Festetes, dins Casserres, entre la història i el progrés. Revista Berguedà. Núm. 33-34. pàg. 329 - 331.