Festa de Sant Antoni
Monistrol de Calders

en diferents indrets del poble de Monistrol de Calders.

Sara Simon Vilardaga

La Festa de Sant Antoni es celebrava pels volts de la diada del patró, Sant Antoni Abat, el 17 de gener, antigament era organitzada pels pagesos del poble. Segons es desprèn de les informacions recollides per Gustau Erill, sembla que a Monistrol no es feia una festa del tipus Tres Tombs, es creu que probablement per tractar-se d'un poble petit. La festa de Sant Antoni consistia en la celebració de missa en honor al patró, sant Antoni, a l'església parroquial de Sant Feliu amb presència del gremi dels pagesos de Monistrol; a la sortida de l'ofici, a la Plaça de l'Església, es feia la benedicció dels animals domèstics i de treball. Sembla que també es feia un acte de lluïment dels animals amb algun tipus de simulacre de torneig, del tipus encertar o agafar una anella penjada en una corda, o potser alguna prova d'habilitat a cavall a la zona del carrer de la Vinya. Es recull que en algunes èpoques també s'havia celebrat un dinar de germanor, i es tancava la festa amb ball.
    La recuperació de la festa des del 2010 inclou actes que han anat canviat al llarg d'aquests anys, inicialment el programa incloïa esmorzar de pagès, Fira de Sant Antoni amb productes de la terra, guarniments de cavall, demostració d'oficis, missa, benedicció i cercavila de cavalls i animals domèstics acompanyats dels gegants i grallers, joc de les botifarres concretament un joc d'habilitat a cavall i vermut. La data de celebració és entorn al 22 de gener per bé, que ha anat variant segons el calendari de cada any.

Es desconeix des de quan es venia celebrant la festa, però si que es té constància que l'any 1953 va deixar de celebrar-se. Ja fa uns anys que s'ha recuperat, per bé que adaptant-se als nous temps. Des del 2010 s'ha tornat a recuperar la Festa de Sant Antoni Abat, tot adaptant-la a l'actualitat; des de la seva recuperació les dates de la celebració han variat al llarg dels anys, tot i que es realitza entre finals de gener i inicis de febrer, els darrers anys unint la Festa de Sant Antoni amb el Carnestoltes; de fet, el format des de la seva recuperació és entre Festa Major d'Hivern i Fira.

Http://patrimonifestiu.cultura.gencat.cat/Festa-Major-Monistrol-de-Calders