Festa de l'Arròs
Santa Fe del Penedès

Als pins de Cal Ferret.

Oriol Vilanova

Aquesta festa pròpia de Santa Fe es celebra aprofitant la festivitat de la Diada Nacional de Catalunya. La festa en sí consisteix en l'elaboració d'una gegantina paella d'arròs a la zona dels Pins de Cal Ferret per a centenars de persones.
    A la tarda, després de l'àpat, és tradicional fer una cantada d'havaneres acompanyada d'un rom cremat.
    En els darrers anys, el Consell Comarcal de l'Alt Penedès té el costum de celebrar oficialment la Diada a Santa Fe, amb de manera que assisteixen al dinar nombrosos alcaldes de la comarca i altres càrrecs polítics. Tot i això, el caràcter popular de la Diada Nacional, però, s'ha mantingut i ha continuat fins avui dia.

Part de la informació per a l'elaboració d'aquesta fitxa ha estat obtinguda a partir d'una entrevista mantinguda amb el senyor Joan Lloret.

Segons informació oral del senyor Joan Lloret, el primer any en què es va celebrar la Festa de l'Arròs (1980), es va llogar una paella gegant propietat del poble de Sant Guim de Freixenet, en la qual es podien preparar unes 1000 racions d'arròs. Per a l'edició de l'any següent, es va encarregar a Carles Benach, ferrer del poble, que fabriqués una paella específica per a Santa Fe.

VENDRELL I VENDRELL, Remei, et alii. (1994): "Santa Fe del Penedès. Un municipi històric al cor de l'Alt Penedès." Edita: Ajuntament de Santa Fe del Penedès. Santa Fe del Penedès, p. 225.