Ferrer César Gutiérrez
Cercs

C/ Camí de Sant Jordi, 109. 08698 Sant Jordi, Cercs

Tècnica artesanal
    César Gutiérrez. C/ Camí de Sant Jordi, 109. 08698 Sant Jordi, Cercs
    Sara Simon Vilardaga

César Gutiérrez Garcia va ser ferrer i manyà d'indústria, coneixements que ha utilitzat i ampliat en el seu àmbit privat com a artista en metalls. En aquest sentit, al seu propi taller instal·lat a casa seva, desenvolupa i crea els objectes a partir diferents tècniques de treball dels metalls, des de la forja, tallat, soldadura, gravat, entre altres, les quals han estat utilitzades per l'artesà per dur a terme creacions de caire molt divers. La majoria de peces elaborades per César Gutiérrez són ornamentals, encara que també tota mena de peces de caire útil i pràctic. En són alguns exemples un destacat nombre figures i objectes decoratius que ornamenten casa seva, des de dracs, ocells, escultures figuratives, fonts ornamentals, reproduccions d'objectes com la façana de l'església del Santuari de la Consolació o destrals diverses a petita escala; també ha estat autor de gran nombre d'elements com baranes, reixes o tanques. Cal dir, que entre les seves aportacions el propi autor esmenta la recuperació de la creu de la missió de la Consolació, actualment instal·lada al cementiri de Sant Salvador, o la recuperació i reparació de diversos elements provinents de la mineria, com rodes de vagonetes, rails, cascs, entre altres elements i peces curioses i molt interessants del món de la mineria.

César Gutiérrez ha estat, junt amb el Jaume Corominas, els creadors i dissenyadors del monument als morts de la mineria del Carbó al Berguedà instal·lat al desembre de 2015 a la plaça de Sant Romà a Sant Corneli, en motiu de l'Homenatge a les víctimes de la mineria del carbó celebrat per la festivitat de Santa Bàrbara.
    César Gutiérrez és una persona inquieta i molt preocupada per la recuperació de la història del municipi de Cercs i junt amb el seu company i amic, Jaume Corominas, ambdós conformen un equip que treballa perquè es conservi el patrimoni del municipi i per procurar recuperar i posar en valor elements que consideren importants per la història de Cercs.
    A més, de les seves pròpies creacions, en César guarda i col·lecciona tots aquells elements o testimonis, tant siguin objectes com fotografies, retalls de publicacions, referents a Cercs, entre molts altres temes d'interès per l'artista. Es pot considerar com un gran entusiasta de la història de la mineria.

César Gutiérrez Garcia, nascut a Saragossa a l'any 1942, va venir de petit a Cercs amb la família que venia a treballar a la mineria; actualment està jubilat. Professionalment va treballar com a mecànic i manyà d'indústria, al rentador de Carbons de Berga i posteriorment a la Tèrmica de Cercs; a més, també comptava amb un taller on feia reparacions i treballs diversos.