Femer de Cal Farrés
Calonge de Segarra

    Anoia
    La Farraja. Cal Farrés. Aleny. 08281. Calonge de Segarra
    Emplaçament
    Situat a la part baixa del nucli d'Aleny.
    668

    Coordenades:

    41.74919
    1.51364
    376419
    4622997
    Número de fitxa
    08036 - 164
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Lúdic
    Titularitat
    Privada
    6572704CG7263S0001DA
    Autoria de la fitxa
    Jordi Seró i Ferrer. [IN] SITU SCP

    Situat en el baixos d'un antic edifici ramader, hi trobem aquest femer de grans dimensions. És una construcció semblant a una cabana de volta, ja que segueixen la mateixa tècnica constructiva. Actualment té dos accessos degut a la nova funcionalitat que ha adquirit. A l'interior s'hi observa que fou construïda amb carreus irregulars de pedra en filades horitzontals. Té un forat a la volta per on es tirava el fem, el boll i palles dolentes per barrejar-ho amb aigua i excrements líquids per provocar la fermentació.
    L'edifici on es troba, actualment és una casa de turisme rural. Ha estat restaurada amb aquesta finalitat, però s'han respectat tot elements tradicionals. Les finestres presenten brancals, llindes i ampits de pedra. L'edifici és troba a l'interior d'un espai tancat al qual s'hi pot entrar per dues entrades a cada extrem de la casa.

    El femer és una construcció típica de la Segarra o de comarques cerealístiques, hem de tenir present però, que una part de l'Anoia administrativa és més aviat segarrenca i per tant, per aquesta zona, podem ser comuns els femer. Normalment els femers eren construïts a prop de la masia i era una construcció més de totes les que envoltaven la casa principal.
    En el cas del femer de Clat Clot es va construir a inicis del segle XX, en un moment on hi ha un canvi en l'activitat econòmica, i es produeix un creixement de l'activitat cerealística. Actualment forma part d'una casa de turisme rural.

    MARTÍNEZ, M. (2010). Arquitectura rural. Un patrimoni cultural oblidat. (l'exemple de la Conca de Barberà)Valls: Edicions Cossetània.