Fàbrica Vella
Alpens

Nucli urbà. Carretera de Berga, 14. Alpens

Presenta panys de paret amb l'arrebossat parcialment escrostonat.
    Ajuntament d'Alpens. Plaça Major, 15, 08587 Alpens
    Jordi Compte i Marta Homs

La fàbrica Vella està situada al costat nord-est de la carretera BP-4654 a l'altra costat de la zona del nucli urbà d'Alpens.
    És un edifici de planta rectangular allargada d'uns 40 metres de llarg per 15 d'ample, de planta baixa i amb teulada de doble vessant. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra i morter amb arrebossat parcialment erosionat.
    La façana sud presenta 8 grans finestrals rectangulars d'iguals dimensions que proporcionaven força llum interior, i dues grans portes intercalades. Estan coronades amb maó pla que s'entreveu per sota l'arrebossat.
    A la façana est hi havia adossada la quadra nova, nau que es construí posteriorment i que actualment està enderrocada. Encara s'hi poden apreciar els rajols que constituïen el terra de la nau. A la part del darrere de la fàbrica hi havia la manyeria, amb un forn on el ferrer arreglava i feia el manteniment de les peces de ferro de la fàbrica que s'havien espatllat. Encara hi ha l'estructura del forn amb la xemeneia.
    A la banda oest de la fàbrica hi havia les cases de l'amo i l'encarregat les quals han estat reformades i actualment constitueixen habitatges particulars.

A finals de l'any 2006 es té previst iniciar les obres per adequar la fàbrica com a local socio-cultural creant una sala polivalent amb escenari, un local de joves, un local d'entitats i dos espais de magatzem.
    La fotografia 3 ha estat extreta de la pàgina electrònica de l'Ajuntament d'Alpens: www.alpens.org

La fàbrica Vella va ser construïda els anys vint del segle XX per l'empresari barceloní Josep Ferrer que instal·là una fàbrica de teixits de cotó. Feien llençols de cotó, els quals eren coneguts com a "pa del pobre" i també els retorts que eren un altre tipus de llençol. L'any 1959 la fàbrica començà a patir la crisi tèxtil, i als anys seixanta es va aturar la producció. Es tornà a engegar la fàbrica al cap de poc amb una nova iniciativa empresarial que durà sols dos anys. A partir d'aleshores passà a ser magatzem de l'ajuntament municipal d'Alpens.
    Als anys seixanta hi havia la següent estructura de producció:
    104 telers de garrot i les seccions d'ordit, rodets, bitlles, teixit i repassadores

Originalment estava format per dues naus construïdes en dos períodes diferents que feien, aproximadament, 40 metres de llargada per 15 metres d'ample cadascuna. L'actual nau, coneguda com la quadra vella, és la que encara resta dempeus. La nau feta modernament, coneguda com la quadra nova es va acabar d'enderrocar després que els anys 60 del segle XX, coincidint amb la crisi tèxtil, comencés a fer-se malbé la teulada.

MESTRE, P, Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Alpens. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. 1998.