Fàbrica d'El Torrentó
Avinyó

Horta d'Avinyó
    a migjorn del carrer Nou d'Horta d'Avinyó

Marc Cucurella Pinilla

Conjunt de dos edificis; el més antic és una nau rectangular on es disposà tota la maquinària. Té dues plantes i una superfície aproximada de 1050 m2. Feta amb totxos a vista i uns grans finestrals per permetre una millor visibilitat alhora de treballar. Poc temps després s'hi adossà una nau més petita i sense tans finestrals, ja que tenia la funció d'administració i magatzem de càrrega i descàrrega. Aquest edifici té balcons i la paret està recobossada amb guix i pintada. L'antiga fàbrica era dedicada a fer teixit de cotó amb telers mecànics, disposa de dos plantes i una superfície aproximada de 1050 m2. Feta amb totxos i uns grans finestrals per permetre una millor visibilitat alhora de treballar. Agafava l'aigua de la riera Gavarresa per poder fer funcionar els telers i maquinària necessàries.

El Sr. Jaume Mateu, director de la casa Vives de Manresa, decidí l'any 1892 situar aquesta fàbrica de telers mecànics a Horta. Aquesta construcció coincidí amb una altra fàbrica que el mateix promotor féu construir a Artés. Jaume Mateu impulsà igualment la fabricació de cotó a Avinyó.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.