Fàbrica del Tint
Taradell

El Tint

Dolent
    Es troba en estat d'abandonament i ha estat víctima de nombroses bretolades. La darrera va ser un incendi provocat que va malmetre la coberta i bona part d'una de les naus.
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    0866001DG4306N0001WS
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

La fàbrica del Tint es composa de quatre naus adossades, una adossada al nord de la torre, i tres més al nord adossades de forma perpendicular. A gregal n'hi ha una altra afegida modernament. Són de planta rectangular i de notables dimensions, d'un sol nivell d'alçat. Presenten grans obertures d'arc rebaixat ceràmic. El tractament exterior dels murs és la pedra vista. A l'interior, s'hi conserven els pilars i jàsseres metàl·liques característiques dels edificis fabrils d'aquest període.

L'antecedent de la fàbrica de Can Sert la trobem en el Tint situat a l'antic casal del gremi dels paraires situat a la Font Gran. A finals del segle XIX l'industrial barceloní Domingo Sert va instal·lar uns tel·lers a la fàbrica d'en Puigdollers situada al Tint de Baix. Els terrenys per construir la nova fàbrica foren comprats l'any 1871, però no seria fins a l'any 1908 que els germans Domènec i Francesc Sert i Badia construirien el conjunt conegut com a Comercial Sert, S.A, que acabà vers el 1920. La fàbrica dedicada als tapissos i galons va tenir una gran importància fins a la crisi del tèxtil de la dècada de 1980.

BAUCELLS, J. (2015). Taradell: Passat i present d'un terme i vila d'Osona. II Vitalitat antiga i moderna. Segle XIX. Taradell: Ajuntament de Taradell.