Excavadora Bucyrus
Cercs

A Sant Corneli, a la plaça de Sant Romà, davant l'edifici del Museu de les Mines de Cercs

Regular
    la peça requereix d'una actuació de restauració i conservació. La seva ubicació a l'exterior, sense que resti protegida afavoreix la degradació de la peça.
    Museu de les Mines de Cercs. Plaça Sant Romà, s/n. Sant Corneli, 08698 Cercs
    Sara Simon Vilardaga

Es tracta d'una excavadora que funcionava accionada per vapor generat a partir de la combustió del carbó. Es tracta d'un testimoni de la rusticitat de les màquines de l'època, la carcassa és una interessant construcció feta amb fusta. Es pot contemplar perfectament tota l'enorme maquinària i els complicats sistemes d'engranatge (construïts en ferro) que permetien el seu funcionament. Conserva les erugues, així com el llarg braç articulat que servia per a excavar i moure grans quantitats de terra i pedres. Les dimensions de la màquina són 5,3 x 8 x 3,2 metres i 34.000 kg de pes.
    Consta que aquesta màquina, a part de treballar en la transformació urbana de la Barcelona dels anys 20 del segle XX, fou utilitzada durant diverses dècades en vàries obres de Barcelona, com el soterrament del ferrocarril al C/ Aragó, l' obertura d'una part de la Diagonal, les obres del metro a St. Andreu o la construcció del Camp Nou del F.C. Barcelona.

L'excavadora BUCYRUS era propietat de l'empresa FOMENTOS Y CONTRATAS, S.A. ingressà al Museu de les Mines arran de la donació oficial, realitzada l'any 1.983. Actualment és exposada a l'exterior del Museu.

La màquina, fabricada el 1.922, i procedent d'Anglaterra, on la indústria de fabricació d'aquest tipus de maquinària havia proliferat molt durant els anys 20 del segle XX, va ser importada a Catalunya, on l'ús de les màquines de vapor va arribar en una època tardana. Va ser utilitzada en diverses obres públiques a Barcelona, arran de les importants obres que van dur-se a terme per a l'Exposició Universal de 1.929, i fins els anys 60 del segle XX. Ingressà al Museu el 1.983.