Estructura semicircular al mur de Palau
Bagà

Nivell protecció a les NNSS de Bagà any 1983: 1a (elements a conservar).
    National Monument Record
    Defensa
    Ajuntament de Bagà. Plaça Catalunya, 7. 08695 BAGÀ
    Cortés Elía, Mª del Agua

Al mur de darrera de Palau, tocant al carrer de la Muralla per la banda de tramuntana hi ha les restes del que podria ser el basament de mitja torre de planta circular d'aproximadament 1,7 metres de diàmetre intern, amb un gruix de mur de 60 cm i de la que resta dempeus tan sols uns 50 cm d'alçada de mur fet amb blocs de pedra poc treballats units amb morter de calç i amb la presència d'algun maó. L'interior es trobava reomplert amb terres. Tot i això, desconeixem la funcionalitat d'aquesta estructura.

En la intervenció arqueològica no es van evidenciar restes de l'antic Palau de Bagà ni de les muralles en aquesta zona situada a l'exterior de l'edifici de Palau. Mapa del nucli antic de Bagà. Diputació de Barcelona, servei cartogràfic. Escala 1:1000.

En realitzar la segona fase de rehabilitació de l'edifici van aparèixer estructures antigues al costat del mur de llevant que van motivar la realització d'una excavació d'urgència a càrrec de Carme Subirana i Icíar Alonso del 26 de febrer al 6 de març de l'any 1998. El seguiment arqueològic detectà l'aparició d'estructures antigues entre les que destaca un paviment empedrat del segle XVIII, un altre paviment de calç i un mur semicircular. No es va constatar estratigrafia ni material arqueològic.

SUBIRANAS, C.; ALONSO, I. (1998). Memòria de la intervenció arqueològica realitzada al Palau de Bagà. Abril de 1998. Dipositada a l'arxiu del Servei d'Arqueologia de Catalunya. VILADÈS, R. (1996). Les muralles de Bagà. Llibres de l'Àmbit, nº 8. Àmbit de Recerques del Berguedà.