Estació FF CC
Sant Vicenç de Castellet

Carrer Cardener. 08295 SANT VICENÇ DE CASTELLET
    Al costat del Carrer castellbell i el Vilar, al centre del poble.

Ferrocarrils de la Generalitat
    María del Agua Cortés Elía

L'edifici de l'estació és modern, tot i que s'inventaria per la relació històrica que té amb Sant Vicenç de Castellet. És un edifici d'una sola planta rectangular dividit en tres crugies que diferencien tres espais diferents. La teulada té voladís suportat sobre unes bigues de fusta que sobresurten de l'alçat de les parets. No conserva elements característics de la seva època original de construcció.

La xarxa Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya va ser fundada el 1918 per unir les ciutats més importants de Catalunya. El tram Manresa-Martorell que passava per Sant Vicenç es va inaugurar l'any 1924 amb una negativa inicial per part dels veïns de Sant Vicenç que no estaven d'acord amb el traçat que va aprovar el Govern. Finalment, amb mediació de l'Ajuntament i la intervenció del diputat Josep Creixell, es va arribar a un acord final que va permetre la construcció de la via i tres passos subterranis, ja que la línia travessava el poble i comportava problemes en el creixement urbanístic. Pel seu pas es va construir un pont de tres arcs a la plaça del Pi per donar accés a la fàbrica Soler, un altre d'un arc per donar pas a l'Avinguda Secretari Canal, i el pont de ferro sobre el Llobregat. El tram Monistrol de Montserrat-Manresa de la Companyia General de Ferrocarrils Catalans (nom que rebia aleshores) es va inaugurar l'any 1924. La importància de Sant Vicenç com a nucli ferroviari va créixer amb l'arribada de la línia dels Catalans i amb els treballs d'electrificació entre els anys 1926 i 1929.

VILA, M. (2000). Sant Vicenç de Castellet. Fets polítics i històrics. Gent santvicentina. Ed. El Farell. Sant Vicenç de Castellet. CANAL, P., VILA, M. (1986). Sant Vicenç de Castellet des de l'antiguitat als nostres dies. Llibreria Sobreroca, Manresa, 3ª ed. SUADES, J; i altres. (1986). "Sant Vicenç de Castellet" dins Ferrer i Alòs, Llorenç (coordinador). Història del Bages, col·lecció Història de les Comarques de Catalunya. Manresa, Parcir Edicions, 1986. AA. VV. (1997). Els trens històrics de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Quadrens de didàctica i difusió, 10. Museu de la Ciència i laTècnica de Catalunya.