Estació de Garraf

c/ de l'Estació. Garraf

Eclecticisme
    Monche (enginyer)
    Regular
    L'estat general de l'edifici és acceptable, tot i que la major part de les seves dependències està en desús.
    ADIF. C/ Agustín de Foxá, s/n. Edificio 22. 28036 Madrid
    Laia Massansalvador Soler

Edifici construït a quatre vents, que consta de dues plantes d'alçada i presenta façanes de caire neoclàssic, de les que destaca la regularitat en el tamany i disseny de les obertures. La composició emfatitza les visuals horitzontals mitjançant l'ús de cornises que tradueixen a l'exterior els forjats de l'edifici. Les línies verticals es ressalten a través dels eixos de les obertures que apareixen separats per bandes de llindes que sobresurten lleugerament del plom dels murs. Destaca la presència, a l'extrem esquerra de la finca, d'un cos poligonal notablement avançat respecte de la línia del frontis i que podria haver-se construït posteriorment; aquest cos presenta finestres a les dues plantes i no s'identifica cap porta d'accés. Pel que fa a la resta de la façana, la planta baixa consta de quatre portes i el primer pis de quatre finestres. Totes elles apareixen emmarcades per una banda llisa que sobresurt del plom del parament i que està pintada en un color ataronjat, a l'igual que les cornises i les franges verticals. En el coronament de l'edifici s'identifica una cornisa motllurada i una barana d'obra articulada en plafons i decorada amb motius circulars en relleu. En el centre es configura un capcer triangular, a mode de timpà, coronat amb una palmeta i altres motius vegetals.

El Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges no inclou aquest edifici. Tanmateix, seria interessant promoure la seva rehabilitació amb finalitats lúdiques i culturals, tal i com s'està fent en altres estacions de R.E.N.F.E. situades arreu de Catalunya.

La construcció d'aquesta estació o baixador està directament associada a l'explotació de la pedrera de La Falconera (vegeu fitxa nº 535), que es va iniciar a principis del segle XX. Cal dir, però, que d'ençà l'obertura dels túnels pel massís de Garraf i de la instal·lació de les vies de ferrocarril, l'any 1886, ja hi havia personal ferroviari destinat a l'indret de Garraf. Les obres van començar l'any 1912 sota la direcció de l'enginyer Sr. Monche i van durar un any. L'any 1920 ja es coneix la presència a Garraf de cinc famílies de ferroviaris que vivien a les cases adossades que hi ha al c/ de l'Estació.
    Aquesta estació sempre ha estat envoltada d'una gran activitat, especialment per ser lloc de maniobres dels trens i pels combois destinats a transportar material de les pedreres que van funcionar fins als anys vuitanta. En l'actualitat l'estació està tancada al públic i una família ocupa com a vivenda algunes de les seves dependències; els bitllets es compren a la cantina i para un tren cada hora.

ESQUERDA, M. (2002). "Sitges artístic". Barcelona