Estació de ferrocarril de la Coma
Monistrol de Calders

  Moianès
  al sud de la masia la Coma, a peu del GR-177.
  Emplaçament
  uns 140 metres al sud de la casa la Coma.
  503

  Coordenades:

  41.77885
  2.03086
  419460
  4625677
  Número de fitxa
  08128 - 47
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Dolent
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08127A001000050000EF
  Autoria de la fitxa
  Sara Simon Vilardaga

  Conjunt d'elements que conformen les restes d'una antiga estació i part de la via d'un ferrocarril. L'edifici de l'estació és l'element més visible, situat prop de l'entrada a la masia i a peu del sender GR-177; es tracta d'una gran nau de planta rectangular allargada, de més de 40 metres de llarg per més de 9 metres d'amplada, conserva el perímetre de les façanes tot i que no té teulada. Els murs de les façanes són de carreus desbastats i algunes pedres de tall més irregular, a la façana nord amb grans obertures amb llindes d'arc de mig punt fetes amb dovelles de pedra. Al pla que trobem sobre la zona on hi ha l'estació es conserven algunes restes de via de tren, raïls de ferro, travesseres, suports d'estructures de formigó, i també es pot resseguir un tram del traçat del ferrocarril des d'aquest punt fins al cingle del torrent de la Golarda.

  El ferrocarril de la Coma havia de comunicar aquesta masia amb el poble de Monistrol de Calders, no es va arribar a construir en la seva totalitat i va quedar en un projecte. Segons expliquen el tram entre la masia i fins el tall de roca que conforma el curs de la riera Golarda si que es va construir i expliquen que fins i tot va arribar a funcionar tot i que de manera quasi simbòlica o testimonial. El projecte data de mitjans de segle XX, dels anys 50 o 60, moment en que a la finca hi havia una gran explotació de jardinera en actiu i entre altres, havia de facilitar el transport de materials i de treballadors.

  -ERILL I PINYOT, G.; GUAL I PURTÍ, J.; MANENT I ORISTRELL, Ll. (2006): Monistrol de Calders. El poble dels pagesos enginyers. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
  -PERARNAU I LLORENS, J.; PIÑERO I SUBIRANA, J. (1993): Monistrol de Calders. La seva història i el seu patrimoni. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
  -GUAL I PURTÍ, J. (2010): Monistrol de Calders, del calaix, una imatge i una història. Ajuntament de Monistrol de Calders i Zenobita edicions.