Espai del Comú
Matadepera

Església de Sant Joan

XIII - XIX
    BPU
    Tipologia A de la normativa específica pels elements arqueològics (Fitxa número 16 del Catàleg de Béns a protegir del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).
    Ajuntament de Matadepera (Plaça de l’Ajuntament, 1 – 08230 – Matadepera)
    Jordi Montlló Bolart

El que es coneix com a Casa del Comú és l’espai habilitat pels primers propietaris per instituir la primera municipalitat “el Comú”. Estava ubicat davant l’actual entrada del cementiri, on encara s’hi poden veure algunes parets i estructures. L’espai entre la Casa del Comú i l’església formava una plaça batejada com a plaça de la Constitució.

Molt a prop hi havia un altre espai comunitari amb el safareig del Comú i més allunyat, el safareig dels malalts, on només es rentava la roba de malalts i difunts, per evitar contagis amb la roba dels vius. Actualment està completament cobert per la vegetació.

L’any 1883 s’abandona i es reaprofiten moltes de les pedres per a la construcció de la nova església del carrer de Sant Joan.

La importància d’aquest espai, pel que representa com a origen del municipi de Matadepera i l’organització de serveis comunals com a representació simbòlica d’una societat organitzada, recomanen una actuació de recuperació.

La casa del Comú, segons acta del Ple municipal del 2 de setembre de 1883, a causa del seu mal estat, es va desmuntar per reutilitzar els materials en la nova església construïda al nou nucli del pobla, al carrer de Sant Joan.

BALLBÈ, M. (1985) Masos i Pairalies de   Matadepera.

FERRANDO, A. (1987) El Monestir de   Sant Llorenç del Munt i les seves possessions. Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

FONT i SEGURA, Xavier (1997). Inventari del patrimoni cultural de Matadepera. Inèdit.

FONT i SEGURA, Xavier i MUNUERA BERMEJO, Jaume (2014). Matadepera. Patrimoni cultural. Ajuntament de Matadepera.