Església Parroquial de Santa Maria
Sallent

Francisco Reguera
    Catàleg Urbanístic (26-5-1999)
    Bisbat de Vic
    Lluís Len / Jaume Perarnau

Segueix les mateixes característiques que l'antiga església neogòtica del segle XIX, tot i que amb línies més senzilles. Una sola nau amb volta gotitzant. És reforçada amb arcs torals, absis poligonal i diferents capelles laterals marcades per contraforts exteriors. Disposa d'una sagristia a banda i banda de l'absis i una capella més gran que sobresurt al mur de migdia. Iniciada la reconstrucció el 1941 i inaugurada el 1946. La nau té una llargària de 35 metres, per 10 d'ample i 17 d'alçada.

Existeixen referències escrites de la parròquia de Sallent des d'abans del 1023, quan aquesta era sufragània de Sant Esteve del Castell. L'original romànica va tenir moltes ampliacions i reformes fins que l'any 1884 s'inicià en el mateix lloc la construcció d'una nova església d'estil neogòtic i amb campanar adjunt de 33 metres d'alçada, sota la direcció de l'arquitecte JosepTorras i Argullol. L'any 1901 fou inaugurada pel bisbe Torres i Bages, on sobresortia l'altar major, amb una interessant talla gòtica. En els primers dies de la guerra civil (1936-1939) es desmuntà pedra a pedra fins als fonaments, salvant-se solament el campanar per a utilitat pública del rellotge. L'any 1941 es va refer l'actual església.

AA.DD. "Sallent a l'abast" .- Ed. FAES .- Sallent 1982 .- p.150