Església nova de Sant Mamet de Bacardit
Sant Mateu de Bages

A la masia de Bacardit de Llumars. Demarcació de Castelltallat
    Ctra BV-3003 fins al final i continuar pista asfaltada us 2 km. Camí sud-est uns 2,5 km.

Jordi Piñero Subirana

Capella construïda entorn de 1685 al costat del mas Bacardit de Llumars, en substitució d'una capella més antiga que es trobava allunyada del mas i que en aquesta època ja devia estar en ruïnes. Es tracta d'un petit temple molt senzill i d'una sola nau, de planta rectangular. A la façana principal, encarada a migdia, hi trobem el portal, emmarcat amb llinda i brancals de pedra motllurats. Al seu damunt té un òcul i un campanar d'espadanya. L'aparell dels murs és fet amb carreus més o menys escairats. La pedra superior de l'altar és aprofitada de l'antiga capella.

Al costat es conserven les dovelles del portal de l'antiga capella de Sant Mamet.
    En la fitxa de l'inventari de patrimoni arquitectònic de la Generalitat (IPA 16493) hi ha una confusió entre l'església romànica antiga i la nova.

La primitiva església de Sant Mamet de Bacardit, actualment en estat de ruïna, es troba situada en un turó que hi ha vora la masia de Bacardit. Antigament formava part del terme del castell de Castelltallat, al lloc de Cans, però actualment és del municipi de Fonollosa. Té una part preromànica i una part romànica. Va dependre del monestir de Santa Cecilia de Montserrat per donació, quan l'any 950 el comte Borrell la cedí a aquest cenobi junt amb altres esglésies veïnes. Al segle XVII deuria estar enrunada, ja que l'any 1685 el seu culte es traslladà a la nova capella que s'havia construït al costat del mas Bacardit de Llumars. Sembla que la nova capella es devia construir al mateix temps que fou reformat el mas Bacardit, segons consta en diferents inscripcions de la casa. En l'actualitat la capella continua oberta al culte i s'hi fa un petit aplec cada 18 d'agost, per la festa de Sant Mamet.

BENET, Albert; MAZCUÑAN, Alexandre; JUNYENT, Francesc (1984). "Sant Mamet de Bacardit", Catalunya Romànica, vol. XI "El Bages", Barcelona, Fundació Enciclopèdia Catalana, p. 252-253.