Església de Santa Anna de Pedrafita
Rubió

Camps de pedrafita. Nord del nucli de Rubió
    Carretera B-1031 direcció Calaf

XIII - XX
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

L’ermita de Santa Anna és una edificació adossada a la façana nord del mas Pedrafita, atès que inicialment fou concebuda com a capella de l’antic hospital situat al mas Pedrafita i que posteriorment es va convertir en la capella del mas. Correspon a una construcció d’estil romànic i senzill que fou reformada en època moderna. És de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a ponent. La façana principal s’hi obre el portal d’accés de llinda plana de pedra amb la inscripció SOLA 1671 IHS. Damunt el portal hi ha una petita finestra centrada i dues més a la part superior. La façana és coronada per un campanar d’espadanya. A la façana nord s’hi conserva un antic portal d’arc de mig punt adovellat i actualment tapiat, possiblement en el moment d’obrir el nou portal d’accés a la façana oest. A la façana est hi ha una petita finestra d’arc de mig punt tapiada i dues finestres més a la part superior.  El parament dels murs és de pedra regular a excepció de la part superior, construïda amb pedra irregular rejuntada amb argamassa fruit de la reforma d’època moderna.

L’església de Santa Anna  es troba situada dins l’antic terme del castell de Maçana. L’edifici fou construït com a capella per l’hospital fins que es va convertir en la capella de l’hostal de Pedrafita. Tot i que l’hospital és documentat des del finals del segle XIII l’advocació de la capella de Santa Anna no apareix documentada fins l’any 1470.

AAVV. (1981): Catalunya Romànica. El Penedès – L’Anoia. Vol. XIX. Barcelona. Fundació Enciclopèdia Catalana.

BORI ALCAÑIZ, R. (1991): Història de les comarques de Catalunya. Anoia. Volum II. Edicions Selectes. Manresa.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Rubió. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

VILAMALA, I (Coord):Esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Rubió (Anoia). Volum I/III. SPAL, octubre de 2017. Diputació de Barcelona – Àrea de Territori i Sostenibilitat.