Església de Sant Genís
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Salo
    Des de cal Galabardí camí nord uns 200 m

En semi-ruïna. Gran esvoranc a la façana principal
    Jordi Piñero Subirana

Capella rural situada uns 200 metres al nord de la masia de cal Galabardí, i a un km de distància aproximadament del poble de Salo. Es tracta d'una construcció senzilla, de la segona meitat del segle XVII. És d'una sola nau de planta rectangular, orientada gairebé amb exactitud sobre l'eix est-oest. La façana principal, encarada a ponent, té actualment un gran forat al mur. Al damunt hi ha una petita finestreta i, sobre la teulada, un típic campanar d'espadanya. La façana de migdia té un portal, emmarcat amb llinda i brancals de pedra, que devia ser l'accés principal. Més avall hi ha una segona porta més senzilla. Els murs són fets amb carreus més o menys escairats i conserven parcialment l'arrebossat tradicional. L'interior del temple és cobert amb volta de canó lleugerament apuntada. La zona del presbiteri es troba una mica elevada mitjançant un graó. Es conserva l'altar de pedra i, al seu darrera, tres fornícules obertes al mur de capçalera. El paviment és enrajolat.

La llinda del portal sud és decorada amb una creu que té una curiosa forma antropomòrfica esquemàtica, així com la següent inscripció: Any 1669
    Hi ha rajoles en les que hi consta l'any 1680.

Les inscripcions conservades en la mateixa església semblen indicar que es tracta d'una construcció de la segona meitat del segle XVII, possiblement del 1669. Era una capella destinada al culte públic, no pas d'una casa particular. Segons explica mossèn Josep Carol en el seu llibre sobre Salo, era objecte de gran devoció popular, fins al punt que, a la pràctica, sant Genís passà a ser el tercer patró del poble de Salo i en les celebracions litúrgiques de la Festa Major, el 24 d'agost, s'oficiava aquí en lloc de fer-ho al temple parroquial. Durant la Guerra Civil de 1936 la capella fou saquejada i des de llavors quedà fora de culte. El que aleshores era masover de cal Galabardí va utilitzar-la com a magatzem i obrí l'esvoranc a la paret.

CAROL, Josep (1992). Salo, història d'un poble o Fills per l'Església, Casal Parroquial, Cervera, p. 29.