Església de Sant Bartomeu de la Valldan
Berga

  Berguedà
  Antic municipi de la Valldan
  Emplaçament
  Al nord de la Serra de Noet, sota del Polígon Industrial.

  Coordenades:

  42.0901
  1.83164
  403375
  4660440
  Número de fitxa
  08022 - 28
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Romànic
  Segle
  XIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal i física
  BCIL
  Accés
  Restringit
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  Parròquia de Sant Bartomeu de la Valldan, rectoria
  Autoria de la fitxa
  Albert Rumbo Soler i Isaac Soca Torres.

  Es tracta d'una església curiosament orientada al sudest. Sembla conservar parets laterals de factura romànica. Al mur de ponent, s'hi pot veure tapiada una antiga porta, amb dovelles que recorden l'època de transició. Més a la dreta, en direcció a la capçalera, s'hi obre una finestra adovellada en forma d'arc de mig punt, que per dintre és tapiada. A la part de llevant també s'hi perfilen, de forma no massa clara, antigues obertures. L'aparell és disposat en filades de pedra treballada amb punxó, encara que en algunes parts es mostra força desigual. La resta de l'edifici deixa veure constants remodelacions. El lloc de l'absis, per exemple, l'ocupa ara la rectoria. La volta, d'arcs diafragmats, és feta de rajola. A les parets interiors s'hi van obrir algunes fornícules. La façana de tramuntana ha estat molt modificada. Actualment compta amb una porta feta a imitació d'una de romànica. Al costat esquerre, hi ha un campanar modern fet amb maons i el cementiri.

  Antigament es situava dins del terme del castell de Madrona, al límit amb el castell d'Avià i dins del comtat de Berga. Hom ha apuntat que Sant Salvador de Monterrot -com es coneixia antigament aquesta església- era una construcció dels monjos de Sant Salvador de Mata, propers a l'indret. L'església fou sempre sufragània de Sant Pere de Madrona, fins que, el 1607, el rector Salvador Brocà va aconseguir donar-li la titularitat de parroquial i a Sant Pere la de sufragània. En aquestes dates l'església s'amplià i s'hi construí el nou cementiri. Llavors passà a denominar-se Sant Bartomeu. El 1939 passà a dependre de la parròquia de Santa Eulàlia de Berga, però actualment torna a ostentar la categoria de parroquial. L'interior es restaurà a mitjan dels anys 1980.

  AADD: Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, Barcelona, 1994, pàg. 34.
  BASTARDES, Albert; VIGUÉ, Jordi: "Sant Bartomeu de la Valldan", dins Monuments de la Catalunya Romànica: el Berguedà, Barcelona, 1978.
  BERNADICH, Anna; ROTA, Montserrat; SERRA, Rosa: Guia d'art del Berguedà, Berga, 1991, pàg. 51.
  RIU, Manuel: "Sant Bartomeu de la Valldan i Sant Pere de Madrona", Quaderns de l'Àmbit de Recerques del Berguedà, 1, 1991, pàgs. 11-24.
  VILADÉS i LLORENS, Ramon; SERRA i ROTÉS, Rosa: "Sant Bartomeu de la Valldan", Catalunya Romànica, vol. XII: El Berguedà, Barcelona, 1985, pàg. 127.