Escut porta de Cal Gol
Sant Martí de Tous

Carrer Major, 9. Nucli urbà.

BPU. Catàleg bens a protegir POUM 2012
    Núria Cabañas

Escut situat en la dovella central del portal de la casa de Cal Gol al carrer major, 9 de la vila. L'escut de forma triangular al centre hi té esculpida la figura d'un Agnus Dei, un anyell que agafa un estendard coronat per una creu. En el cristianisme simbolitza Jesucrist com a ofrena en sacrifici pels pecats dels homes.

Segons fonts orals, la dovella no és originaria de la casa de Cal Gol, sinó que prové de la finca situada al seu costat. Fins a inicis del segle XX la majoria dels portals del carrer major eren d'arcs adovellats. No obstant, arran de l'enriquiment ocasionat per la industrialització a inicis del segle XX es van dur a terme obres en les façanes de les cases eliminant-ne els portals adovellats.

Catàleg de béns protegits per al POUM de de Sant Martí de Tous. Ajuntament de Sant Martí de Tous. Febrer de 2012.