Escut dels Claramunt-Ribera 2
La Torre de Claramunt

La Torre Alta (Castell de La Torre de Claramunt C/del Castells/n 08789 La Torre de Claramunt)
    C/del Castells/n 08789 La Torre de Claramunt

Raquel Valdenebro Manrique

Escut nobiliari encastat en un dels patis interiors del castell de La Torre de Claramunt. En concret, es tracta d'un pati que segurament va ser reformat al segle XVII. L'escut s'escau en un dels murs del primer pis, sobre els porxos columnats. Es tracta d'un escut ogival amb el camper partit en vertical. El camp esquerre carrega el blasó dels Claramunt, amb el mont floronat, i el camp dret carrega el blasó dels ribera, amb les bandes fluvials. L'envolta un llambrequí que voreja el camper per la part exterior amb formes vegetals cargolades.

Maria d'Espuny i Claramunt, baronesa de Rivert, vídua d'alexandre Morera, va heretar el castell el 1672, a la mort del seu germà Ramon d'Espuny i Claramunt. Es va casar en segones núpcies amb Francesc de Ribera, baró de Florejacs i oïdor de la Reial Audiència RIBA (1988: 302). L'escut correspon a aquest moment històric de la família Claramunt. Aquesta partició de 'escut familiar incorporant el del cònjugue és característica de l'edat moderna, deiant normalment el camper esquerra per la família de la dona i el camper dret per la família del marit.

RIBA GABARRÓ, J. (1988) "La Torre de Claramunt" a Història de l'Anòia. Vol I. Ed. Parcir. Manresa. pàg 297-319.