Escut dels Claramunt-Espuny 1
La Torre de Claramunt

La Torre Alta (Castell de La Torre de Claramunt C/del Castells/n 08789 La Torre de Claramunt)
    Castell de La Torre de Claramunt C/del Castells/n 08789 La Torre de Claramunt

Raquel Valdenebro Manrique

Escut encastat al parament del mur de migdia del pati interior del castell de La Torre de Claramunt. En concret és el pati que es correspon a la fase constructiva del 1561. L'escut es troba a tocar d'una petita porta, amb la que no sembla guardar relació. Es tracta d'un escut ogival partit. El camp dret carrega els tres punys dels Espuny i el camp esquerra carrega el mont floronat dels Claramunt. L'envolta un llambrequí que voreja el camper per la part exterior amb formes vegetals cargolades.

A la mort de Joan de Claramunt va heretar el castell la seva filla Fulgència de Claramunt, que estava casada amb Francesc Caçador. Malgrat que va tenir tres fills cap d'ells va tenir descendència. El 1611 és hereva la germana de Fulgència, anomenada Jerònima de Claramunt, que es va casar amb Josep d'Espuny. RIBA (1988: 302). Aquest casament suposà l'arribada de la casa Espuny al castell de la Torre, i explica l'existència d'escuts amb els blasons de les dues cases. Aquesta partició de 'escut familiar incorporant el del cònjugue és característica de l'edat moderna, deiant normalment el camper esquerra per la família de la dóna i el camper dret per la família del marit.

RIBA GABARRÓ, J. (1988) "La Torre de Claramunt" a Història de l'Anòia. Vol I. Ed. Parcir. Manresa. pàg 297-319.