Escut de la família Plegamans a ca l'Abudàncies
Palau-solità i Plegamans

    Vallès Occidental
    Can Carreter o ca l'Abundàncies

    Coordenades:

    41.58666
    2.17926
    431590
    4604210
    Número de fitxa
    08156 - 92
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Gòtic
    Segle
    XIV
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIN
    National Monument Record
    Commemoratiu
    BCIN. R-I-51-12059. Decret 14/03/1963. BOE / 30/03/1963.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, IPA: 27544.
    Accés
    Fàcil
    Simbòlic
    Titularitat
    Privada
    1643401DG3014S0001IO
    Autoria de la fitxa
    Virgínia Cepero González

    Escut heràldic situat a la clau del portal d'entrada de ca l'Abudàncies. És d'estil quadrilong ibèric: arrodonit a la part inferior, amb la corba més o menys pronunciada. La part superior presenta dues ondulacions a mode de cresteria, probablement per crear la sensació de cortinatge. Al bell mig de les dues ondulacions en festó - cresta, hi ha una "lluna plena", amb incisions d'ulls, nas i boca. En el camper hi ha la representació de les armes: una mà en posició de pal i, a la part superior, la paraula MAS (MAS PLEGAMANS).

    El cognom "Plegamans", originari de Catalunya, és molt antic i de caire noble tal com assenyala Mn. Jaime Febrer a la seva obra (vegeu bibliografia), que diu: "Luego que se ganó Valencia, juntó el rey don Jaime I los prelados, ricoshombres y demas nobles para que, a consulta de todos, se hiciese una ley con la que se gobernasen los que dejaba con tanto lucimiento en la ciudad. Pedro Marimón de Plegamans, de Barcelona, catalán valiente y muy docto, fue uno de los nobles de Cataluña que concurrieron a formar los fueros. Su gran prudencia la publica la fama". Una de les branques de la família va residir a València, quan es va conquerir la ciutat per Jaume I, i una altra al Vallès.

    BUSQUETS i MOLAS, E. (1970) Plegamans: una història de deu segles. Barcelona. DE FLUVIÀ, A. (1982) Diccionari General d'Heràldica. Barcelona: Edhasa. FEBRER, J. Mn. (1884) Trovas. València: Imprenta de Pedro José Gelabert. GARCIA CARRAFFA, A. i A.(1968) El solar catalán, valenciano y balear. San Sebastián: Libreria Internacional. GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (2009) Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Palau-solità i Plegamans).