Escultura de la Mare de Déu de Boixadors
Sant Pere Sallavinera

Legal i física
    National Monument Record
    Educació
    Núria Cabañas

La Mare de Déu de Boixadors és una escultura gòtica i un magnífic exemple de la iconografia d'aquell moment. Es tracta d'una escultura d'alabastre amb restes de policromia. L'escultura representa la imatge de Maria amb el nen Jesús en braços. La Mare de Déu expressa tendresa i humanitat i el nen Jesús, amb el braç dret aixecat i acostant la mà cap a ella, fa com si hi jugués, gest aparentment innocent però que simbòlicament evoca a la coronació de Maria. Aquesta va vestida amb una túnica i un mantell que li baixa del cap i que es recull amb el braç esquerre, on reposa l'Infant. L'infant va vestit amb una túnica botonada i amb la mà esquerra subjecte un ocell que li acaricia el dit.

Provinent de l'església de Sant Pere de Boixadors. Va ingressar al Museu Episcopal de Vic entorn l'any 1941. Número del MEV 10634. Actualment, a l'església de Sant Pere de Boixadors hi ha una còpia amb marbre realitzada l'any 2008 encarregada per Mn. Lluís Bosch i Camprubí.

La imatge de la Mare de Déu es trobava a l'interior de l'església de Sant Pere de Boixadors, situada dins el recinte del castell de Boixadors, documentat l'any 1050. Al segle XVI a l'església hi havia dos altars, el major dedicat a Sant Pere i un altre dedicat a Sant Sebastià i una sèrie de beneficis, un d'ells dedicat a la Verge Maria, que era objecte de gran devoció popular. Aquesta imatge fou traslladada a la nova església de Boixadors, inaugurada l'any 1934, situada baix el turó i que actualment encara és l'església parroquial de Boixadors. Amb l'esclat de la Guerra Civil la imatge de la Mare de Déu va ser amagada i va aparèixer l'any 1941 en una exposició al Palau de la Virreina, a Barcelona. D'aquí fou traslladada a Vic.

BOSCH, LL; RIERA, C.(2008): Apunt sobre la Mare de Déu de Boixadors. Parròquia de Sant Pere de Boixadors.