Escultura de Galceran de Pinós
Bagà

  Berguedà
  Nucli històric. Plaça Galceràn de Pinós
  Emplaçament
  A la Plaça Galceran de Pinós

  Coordenades:

  42.25286
  1.86017
  405976
  4678481
  Número de fitxa
  08016-64
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Element urbà
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1966
  Josep M. Companyó
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Ornamental
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Bagà. Pl. Catalunya, 7. 08695 BAGÀ
  Autor de la fitxa
  Cortés Elía, Mª del Agua

  Escultura de ferro que representa a Galceràn de Pinós, baró de Bagà. És una imatge d'un personatge dempeus, habillat amb armilla curta, capa i espasa, amb el cap cobert amb una malla que simula ser metàl·lica. Es troba situada sobre una peanya de pedra amb l'escut de la vila tallat i que la eleva 50 cm del terra. La imatge es troba al costat de tramuntana de la plaça, sobre una elevació a la que s'accedeix amb escales i que ajuda a igualar els desnivell que fa el carrer. Porta la inscripció: Galceran de Pinos. Bagà 1966.

  Per desgràcia, l'estiu passat es va repintar l'escultura i això ha malmès la seva imatge general. Mapa del nucli antic de Bagà. Diputació de Barcelona, servei cartogràfic. Escala 1:1000.

  Josep M. Companyó, que signa amb el nom Comcaber, va néixer a Puig Reig l'any 1928, tot i que als dos anys va anar a viure a Bagà. Va aprendre les tècniques de l'escultura i la pintura als tallers Matarile de Sant Cugat del Vallès. Destaca principalment per la seva obra escultòrica en metall, fetes amb soldadura autògena, tot i que també s'ha dedicat a la pintura. La seva obra artística és present en molts racons de la vila, en portes, reixes i escultures. També té obres a Manresa, Bellaterra (el cavall Berguedà) i altres llocs de la comarca, així com a col·leccions privades de Nova York i Copenhaguen. Aquesta escultura es va posar en aquest indret l'any 1966.

  AA. VV. (1988). Bagà. La capital històrica de l'Alt Berguedà. Ajuntament de la Vila de Bagà.