Escultura Ahosta Avià

Berguedà
Cementiri d'Avià
Escultura situada a l'exterior del cementiri, davant la porta.

Coordenades:

42.07303
1.82422
402735
4658553
08011-201
Patrimoni moble
Element urbà
Contemporani
XXI
2017
Javier Olaizola
Bo
Inexistent
Fàcil
Ornamental
Pública
Ajuntament d'Avià. Av. Pau Casals, 22. 08610. AVIÀ
María del Agua Cortés Elía

Escultura formada per dues bigues de roure verticals que suporten una barra de ferro horitzontal de la pengen 13 barres de ferro subjectes amb cadenes, de forma que tenen mobilitat. Amb el vent, aquestes produeixen diferents sons en xocar entre elles, i combinen estètica i simbolisme. S'acompanya d'una placa amb un poema de l'artista de Casserres Josep Grifoll, que diu: "Ahosta: Dansa sense braços per unir persones".

L'escultura Ahotsa és un homenatge a les víctimes del Franquisme, als morts d'Avià durant la Guerra Civil espanyola. És una escultura sonora que, en el seu sentit final, segons el seu autor, busca "tornar la veu a les persones a qui se'ls hi va robar", evoca les veus del passat, en una història que no s'ha d'oblidar per no repetir. És obra de l'artista i picapedrer Basc Javier Olaizola (Errenteria 1961), amb l'assessorament de Konvent. L'obra s'emmarca dins el projecte
AviART, que ha finançat l'àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona i que té per objectiu transformar i embellir Avià.